Andrzej Munk
filmski režiser
Biografske informacije
Rođenje 16. oktobar 1921. (1921-10-16)
Kraków, Poljska
Smrt 20. septembar 1961. (dob: 40)
near Łowicz, Poljska
Profesionalne informacije
Zanimanje filmski režiser
Znamenita djela

Andrzej Munk (16. oktobar 1921 - 20. septembar 1961) bio je poljski filmski režiser, poznat kao jedan od najistaknutijih predstavnika tzv. Poljske filmske škole 1950-ih.

Rođen je u jevrejskoj porodici. Na njegov život i karijeru je značajno uticao Drugi svjetski rat, odnosno iskustva za vrijeme nacističke okupacije i Varšavskog ustanka u kome je sudjelovao kao pripadnik Armije Krajowe. Nakon rata je bez uspjeha studirao arhitekturu i pravo, prije nego što se upisao u Nacionalnu filmsku školu u Lodzu.

Njegova relativno kratka filmografija se, slično kao i kod mnogih njegovih kolega iste generacije, isticala otklonom od dotadašnjeg socrealizma, ali i daleko većim inzistiranjem na ironiji i crnom humoru kao jednim od načina da se prikaže traumatična bliska prošlost Poljske.

Tokom snimanja svog posljednjeg filma Putnica, posvećenog zbivanjima u logoru Auschwitz, je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Njegovi kolege su od dijela materijala napravili dokumentarni film prikazan na Kanskom festivalu.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi