Andros

(Preusmjereno sa stranice Andros (Grčka))
Za ostale upotrebe, v. Andros (razvrstavanje).


Koordinate: 37° 50′ S.g.š., 24° 56′ I.g.d.

Andros ili Andro (grčki gr: Άνδρος) je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej.

Andros (Άνδρος)
Podaci
Država  Grčka
Glavno naselje Andros (grad)
Površina 380,0 km²
Najviši vrh Kouvara (995 m)
Broj stanovnika 10.009 st. (2001)

Celo ostrvo Andros sa obližnjim ostrvcima i hridiam je podeljeno na tri opštine: Andros, Kortio, Idrusa.

Prirodni uslovi uredi

 
Plaža na Androsu
 
Grad Andros
 
Selo u unutrašnjosti Androsu

Andros je jedno od najvećih ostrva Kiklada, udaljeno oko 100 km istočno od Atine i oko 50 km od kopna (jugoistočna Atika). Ostrvo se nalazi 15ak km južno od Evbeje, a najbliže susedno ostrvo je Tinos na svega 3 km. Ostrvo je srednje razuđeno i planinsko u većem delu. Postoji nekoliko dolina, koje su pogodne za zemljoradnju.

Andros spada u ostrva Kiklada koja su bliža kopnu i imaju obilje podzemnih voda, čine se nadomešta sredozemna klima sa dugim, žarkim i sušnim letima i blagim i ne baš kišovitim zimama. Biljni i Životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu, a od gajenih kultura dominira maslina. Zbog obilja podzemne vode ostrvo ima bujnu zimzelenu šumu.

Istorija uredi

Za Andros, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. Iza Kikladske civilizacije su danas ostale brojne figurine-idoli, vezane za zagrobni život. Tokom stare Grčke Andros je prvo bio naseljen Joncima, a zatim jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke. Pred kraj klasičnog perioda Andros je potpao pod vlast Atine.

Posle toga ostrvom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju vekovima, do 1566. g., kada novi gospodar postaje osmansko carstvo. Stanovništvo Androsa je bilo uključeno u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, pa je ostrvo ono je odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, razvoj nove države nije sprečio iseljavanje mesnog stanovništva u 20. veku. Poslednjih decenija ovo je donekle umanjeno razvojem turizma.

Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo na Androsu su Grci. Andros i pored bujne vegetacije spada u ređe naseljena ostrva među značajinijim ostrvima Kiklada. Andros nema velikih naselja - glavno mesto na ostrvu, grad Andros ima svega 1.500 stanovnika.

Privreda uredi

Privreda Androsa se zasniva na turizmu i pomorstvu, a manje na tradicinalnoj poljoprivredi (južno voće, masline).

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi