Andrija Matijaš Pauk

Andrija Matijaš "Pauk" (31. srpanj 1947 - 9. listopad 1995.) bio je hrvatski vojskovođa, poznat po važnoj ulozi, odnosno uspjesima koje je postigao u Domovinskom ratu i Ratu u Bosni i Hercegovini.

Andrija Matijaš
Karijera
Čin General bojnik (posthumno)
Ratovi Rat u Hrvatskoj
Rat u Bosni i Hercegovini
Važnije bitke Operacija Maslenica
Operacija Skok-1
Operacija Zima '94.
Operacija Skok-2
Operacija Ljeto '95.
Operacija Oluja
Operacija Južni potez
Rod vojske Hrvatska kopnena vojska
Jedinice 4. gardijska brigada "Pauci"

Vojničku karijeru je započeo u JNA, nakon što je završio podoficirsku školu za oklopno-mehanizirane jedinice u Banja Luci. Na početku rata u Hrvatskoj se priključio Hrvatskoj vojsci te je sudjelovao u borbama na Baniji prije nego što je imenovan za zapovjednika samostalne satnije pri 4. gardijskoj brigadi, te je sudjelovao u borbama na dubrovačkom ratištu. Od zarobljenih tenkova i drugih oklopnih vozika je 1992. godine stvorena Oklopna bojna, a Matijaš imenovan za njenog zapovjednika. Matijaš, koji se isticao izuzetnom hrabrošću i spremnošću da neposredno sudjeluje u borbama, je tokom operacije Maslenica ranjen tri puta u jednom danu. Godine 1994. je imenovan za načelnika stožera 4. gardijske brigade, te je sudjelovao u nizu operacija u zapadnom dijelu BiH, koje su HV-u kasnije omogućile izvođenje operacije Oluja. Krajem srpnja 1995. je imenovan zamjenikom zapovjednika brigade, a bio je među prvim hrvatskim vojnicima koji su 5. kolovoza ušli u Knin. Potom je sudjelovao u ofenzivnim operacijama koje su dovele do razbijanja srpskih snaga u zapadnom dijelu BiH.

Tokom posljednje od njih, operacije Južni Potez, 4. gardijska brigada je 9. listopada zauzela Mrkonjić-Grad. Matijaš je, međutim, poginuo neposredno pred ulaz u grad. U počast popularnom suborcu, brigada je dobila ime "Pauci", a grad, koji je tokom sljedećih nekoliko mjeseci bio pod hrvatskim nadzorom (sve do povlačenja u skladu sa Daytonskim sporazumom) je nosio ime Matijaševo. Uz Matijaševu smrt se, međutim, u srpskim izvorima povezuje i smrt nekoliko stotina zarobljenih srpskih vojnika i civila u Mrkonjić-Gradu, a koji su pripadnici 4. brigade navodno počinili u znak odmazde zbog pogibije svog zapovjednika.

Dužnosti uredi

Činovi uredi

Odlikovanja uredi

General-bojnik Andrija Matijaš-Pauk odlikovan je:

Izvori uredi

  1. narodne-novine.nn.hr pristupljeno 30.6.2009.
  2. narodne-novine.nn.hr pristupljeno 30.6.2009.
  3. narodne-novine.nn.hr pristupljeno 30.6.2009.