Andrej Vladimirovič Panjin (ruski: Андре́й Влади́мирович Па́нин; Novosibirsk, 28. svibnja 1962.Moskva, 6. ožujka 2013.) bio je ruski filmski, teatarski i televizijski glumac te režiser, dvostruki dobitnik prestižne ruske filmske nagrade Nika.

Andrej Panjin
Андре́й Влади́мирович Па́нин
glumac, režiser
Biografske informacije
RođenjeAndrej Vladimirovič Panjin
28. svibnja 1962.
Rusija Novosibirsk, Rusija
(tada  Sovjetski Savez)
Smrt6. ožujka 2013.
Rusija Moskva, Rusija
PočivališteTrojekurovsko groblje
Rusija Moskva, Rusija
NacionalnostRus
DržavljanstvoSovjetski Savez sovjetsko (1962–1991)
Rusija rusko (1991–2013)
SupružnikTatjana Francuzova (razvod)
Natalja Rogožkina
RoditeljiVladimir Aleksejevič Panjin
Anja Georgijevnja Panjina
DjecaNadežda Panjina
Aleksandar Panjin
Petar Panjin
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, režiser
Opus
Djelatni period1991.2013.
Znamenite uloge

Rodio se 1962. godine u Novosibirsku kao sin Vladimira Aleksejeviča i Anje Georgijevnje Panjin. Ubrzo se preselio s obitelji u Čeljabinsk, a nakon četiri godine i u Kemerovo, gdje će živjeti do svojih dvadesetih godina. Iako je inicijalno želio biti kuhar, Panjin se odlučio za glumačku karijeru te je diplomirao 1991. godine. Nedugo zatim postao je dio ansambla Čehovljevog teatra u Moskvi, gdje je radila i njegova supruga, glumica Natalja Rogožkina. Od 1992. godine pojavljuje se i na velikom platnu, a njegovu karijeru lansirala je kriminalistička serija Kamenskaja, gdje je u šest sezona glumio profesora Alekseja Čistjakova.

Godine 2004. dobio je svoju prvu Niku, za ulogu Platona u filmu Šik. Godine 2010. glumio je u filmu Kandahar Andreja Kavuna, s kojim je 2013. godine surađivao i na seriji Šerlok Holms, gdje je tumačio doktora Watsona.

Panjin je iznenada umro 6. ožujka 2013. godine; njegovo tijelo pronađeno je u njegovom stanu na jugu Moskve sljedećega jutra. Preliminarnim uzrokom smrti naveden je gubitak krvi, što je bila posljedica teške ozljede glave; istražitelji su inicijalno naveli da se radi o nesretnom slučaju. Ipak, nedugo nakon tih inicijalnih izvještaja, utvrdilo se da su ozljede na Panjinovom tijelu bile preteške da bi se pripisale nesretnom slučaju, što je, uz znakove borbe prisutne u stanu, bilo dovoljno da se posumnja na moguće ubojstvo. Istražitelji su otvorili slučaj, međutim isti se nije pomaknuo s mrtve točke te je danas službeno zatvoren, iako su teorije o nasilnoj smrti i danas popularne u javnosti.

Panjin je umro usred postprodukcije serije Šerlok Holms, ne dovršivši nasnimavanje glasa; produkcija je mahom iskoristila snimke sa seta, dok je zamjenski glumac odradio tek neznatni broj scena. Isti problem dogodio se i sa miniserijom Geterji majora Sokolova (2014.), koja se vodi kao Panjinova posljednja uloga. Godine 2013., posthumno mu je uručena i njegova druga Nika.

Panjin je pokopan u Moskvi.