André Devigny

André Devigny (25. maj 1916 – 12. februar 1999) bio je francuski profesionalni vojnik i obavještajac, najpoznatiji po aktivnostima u pokretu otpora za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu.

André Devigny
Karijera
Čin brigadni general[1]
Važnije bitke
Rod vojske Francuska vojska

Odrastao je u porodici sa vojničkom tradicijom, pred rat je prošao vojno obrazovanje, iako je služio kao učitelj. U vojsku je formalno stupio sa činom poručnika 1939. godine. Za vrijeme tzv. Čudnog rata u decembru iste godine je njegov vod postao metom prepada od strane nadmoćnih njemačkih snaga, a koje je uspješno odbio koristeći bajunete. Za to je odlikovan Ordenom legije časti, a što je bio prvi slučaj u cijelom ratu. Za vrijeme bitke u Francusku je služio u tenkovskim jedinicama gdje je u maju 1940. ranjen i poslan u bolnicu u Bordeuax, gdje ga je zatekla kapitulacija Francuske.

Nekoliko mjeseci kasnije je stupio u kontakt sa britanskom obavještajnom službom, a od njemačke okupacije južne Francuske u novembru 1942. uz pomoć SOE na području Lyona vodio mrežu koja je prikupljala obavještajne podatke, izvodila atentate i sabotaže i pomagala oborenim savezničkim pilotima i odbjeglim zarobljenicima da pronalaze utočište u Švicarskoj. Nekoliko mjeseci kasnije su njemačke vlasti "provalile" njegovu mrežu, te je Devigny 17. aprila 1943. uhapšen. Nakon toga je smješten u zatvor Montluc gdje ga je lično ispitivao i mučio šef Gestapoa Klaus Barbie. 20. augusta 1943. mu je saopćeno da će biti pogubljen. U noći 24/25. augusta je zajedno sa još jednim zatvorenikom uspio pobjeći i pronaći utočište u Švicarskoj.

Odatle je pod lažnim ispravama preko neutralne Španije uspio doći do Sjeverne Afrike i priključiti padobranskim jedinicama Slobodnih Francuza, sa kojima je u ljeto 1944. sudjelovao iskrcavanju u Provansi, te u završnim operacijama u Francuskoj.

Poslije rata je nastavio profesionalnu karijeru, te je sudjelovao u alžirskom ratu. Od 1965. do 1971. je služio u SDECE.

Za vrijeme službe u Alžiru je napisao knjigu memoara o svojim ratnim iskustvima, koja je poslužila kao predložak za znameniti film Osuđeni na smrt je pobjegao.

IzvoriUredi

  1. „André Devigny alias "Valentin"”. ordredelaliberation.fr. 31 January 2007. Arhivirano iz originala na datum 2014-08-29. Pristupljeno 13. IX 2012.  (fr)