Anderson Bigode Herzer

Anderson Bigode Herzer (rođen kao Sandra Mara Herzer 10. juna, 1962. u Rolândiji, Paraná, Brazil[1] - 10. avgust, 1982, u São Paulo, São Paulo, Brazil), bio je brazilski pisac i pesnik. Izvršio je samoubistvo u svojoj 20. godini Film Vera reditelja Sérgia Toleda je zasnovan na njegovom životu.

Biografija uredi

Herzer je bio transmuškarac, koji je odrastao u domu za nezbrinutu decu. O svom životu pisao je u knjizi A queda para o alto, koja je poslužila kao osnova za film Vera.[2] Imao je samo četiri godine kada je njegov otac ubijen, a majka, koja se bavila prostitucijom u to vreme, nije mogla da se brine o njemu i smestila ga je u dom. Ubrzo zatim i ona je umrla.

Iako je Herzer smatrao da je lezbejka tokom jednog dela svog života, kasnije se identifikovao kao transseksualac. U toku školovanja je bio problematičan i često je učestvovao u tučama, koristio drogu i alkohol.

Sa 17 godina, dirnut njegovom poezijom i pisanjem, angažovao ga je skupštinski poslanik Eduardo Suplicy u svojoj kancelariji.[3]

Smrt uredi

Uprkos podršci koju je imao, Herzer se osećao veoma loše i rešio je da izvrši samoubistvo sa 20 godina.[4]

Reference uredi

  1. „Umrlica” (portugalski). Arhivirano iz originala na datum 2011-07-28. Pristupljeno 10.8.2010. 
  2. José Carlos A. Brito. „O suicídio em poetas jovens, como Sandra (Anderson) Herzer, vulgo Bigode”. Pristupljeno 10.8.2010. 
  3. „O Direito Inalienável a Uma Renda Básica no Século XXI”. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-22. Pristupljeno 10.8.2010. 
  4. „Jornal do Brasil: A queda para o alto.” (portugalski).