And the Band Played On

And the Band Played On je nagrađivani televizijski film iz 1993. godine, snimljen prema istoimenoj knjizi autora Randya Shiltsa. Film je režirao Roger Spottiswoode.

And the Band Played On
ŽanrDokudrama
RežijaRoger Spottiswoode
ProdukcijaSarah Pillsbury
Midge Sanford
ScenarioRandy Shilts (knjiga)
Arnold Schulman
UlogeMatthew Modine
Alan Alda
MuzikaCarter Burwell
Premijera1993.
Jezikengleski jezik
Trajanje141 min.
DržavaSjedinjene Američke Države SAD
Kompanija
DistributerHBO
Budžet8 miliona $
And the Band Played On na Internet Movie Database

Film je premijerno prikazan na Montreal Film Festivalu, pre nego što je počeo da se emituje na HBO-u, septembra 1993. godine.

Radanja

uredi

U prologu se prikazuje američki epidemiolog, Don Francis koji 1976. godine na obalama Ebole nalazi selo čija je cela populacija umrla od nepoznate bolesti, kasnije nazvana Ebola. Ovo je njegov prvi susret sa takvom epidemijom i slike spaljivanja tela umrlih proganjaće ga kasnije, kada se bude susreo sa epidemijom AIDS-a i HIV-om, radeći u Centru za kontrolu bolesti i prevenciju.

Godine 1981. broj obolelih i umrlih od nepoznate bolesti počinje da se povećava, a bolest, iz nepoznatih razloga zahvata gej populaciju u San Franciscou, Los Angelesu i New Yorku. Radeći u lošim tehničkim uslovima, skučenom prostoru i bez dovoljnih novčanih sredstava, Francis dolazi u sukob sa političarima, Reganovom administracijom i brojnim članovima medicinske zajednice, ali i sa članovima gej zajednice, među kojima ima onih koji ga podržavaju, kao što je Bill Kraus, ali i onih koji smatraju da je njegov rad mešanje u njihov način života, posebno kada predloži da se zatvore gej kupatila. Dok on pokušava da dokaže da se radi o seksualno prenosivom virusu, njegov rad je otežan suparništvom koje se razvija između Francuza i Amerikanaca, posebno Roberta Galloa, koji želi da pokupi svu slavu za identifikovanje retrovirusa. U međuvremenu, broj žrtava raste.

Uloge

uredi

U filmu se pojavljuje veliki broj poznatih glumaca u manjim ulogama, koji su time želeli da daju svoj doprinos jačanja vidljivosti problema AIDS-a

Neki od glumaca i glumica koji/e se pojavljuju u filmu su:

Podela uloga
Glumica/glumac Lik Napomene
Matthew Modine dr. Don Francis
Alan Alda dr. Robert Gallo
Ian McKellen Bill Kraus
Glenne Headly dr. Mary Guinan
Richard Masur William Darrow
Saul Rubinek dr. Jim Curran
Lily Tomlin dr. Selma Dritz
Jeffrey Nordling Gaëtan Dugas
Donal Logue Bobbi Campbell
B.D. Wong Kico Govantes
Patrick Bauchau dr. Luc Montagnier
Nathalie Baye dr. Françoise Barre
Phil Collins Eddie Papasano
Richard Gere Koreograf
David Marshall Grant Dennis Seeley
Ronald Guttman dr. Jean-Claude Chermann
Anjelica Huston dr. Betsy Reisz
Ken Jenkins dr. Dennis Donohue
Richard Jenkins dr. Marc Conant
Tchéky Karyo dr. Willy Rozenbaum
Peter McRobbie dr. Max Essex
Charles Martin Smith dr. Harold Jaffe
David Clennon Mr. Johnstone
Swoosie Kurtz Mrs. Johnstone
Lawrence Monoson Chip
Stephen Spinella Brandy Alexander

U arhivskim snimcima u epilogu filma prikazane su brojne ličnosti koje su obolele ili umrle od AIDS-a, kao što su: Arthur Ashe, Brad Davis, Denholm Elliott, Rock Hudson, Magic Johnson, Liberace, Frieddie Mercury, Anthony Perkins i dr; kao i osobe koje su dale svoj doprinos borbi protiv AIDS-a, kao što su, na primer, Princeza Diana i Elizabeth Taylor.

Nagrade

uredi

Film je dobio tri Emmy Awards i niz drugih nagrada, među kojima su GLAAD Media Award za najbolji TV film, Humanitas Prize, Montréal World Film Festival, i dr.

Povezano

uredi

Vanjske veze

uredi