Anarho punk je dio punk subkulture koji se sastoji od bendova, grupa i individualaca koji promiču anarhističke ideje. Makar svi punkeri ne podržavaju ideju anarhizma, on je igrao važnu ulogu u razvoju punka, kao što je i punk utjecao na moderni izraz anarhizma. Termin anarho punk se ponekad koristi isključivo za bendove koji su bili dio prvog anarho-punk pokreta u Ujedinjenom Kraljevstvu kasnih 1970-ih i 1980-ih, kao što su Crass, Conflict, The Ex, Flux of Pink Indians, Subhumans, Poison Girls i Oi Polloi. U širem smislu termin se koristi za sve bendove koji pišu pjesme s anarhističkom tematikom. Ova šira definicija uključuje crust punk bendove kao što je Nausea, d-beat bendove kao što je Discharge, američke hardcore punk bendove kao što je MDC, folk punk bendove kao što je This Bike is a Pipe Bomb i bendove iz ostalih podžanrova.

Povijest uredi

Veliko zanimanje za anarhizam pojavilo se 1970-ih u Velikoj Britaniji, usporedno sa rođenjem punk rocka. Ponajviše zbog utjecaja Sex pistolsa, čiji se prvi singl zvao 'Anarchy in the UK'. Rani punk bendovi su koristili anarhizam samo kao nešto čime mogu šokirati, dok je bend Crass prvi koji je u potpunosti prihvatio ideje anarhizma i pacifizma. Koncept anarho punka su ubrzo prihvatili i drugi bendovi kao što su Conflict i Flux of Pink Indians.

Kroz 1980-e dva nova podžanra su se razvila iz anarho punka: crust punk i d-beat. Crust punk je mješao anarho punk sa metalom i predvodili su ga bendovi kao što su Antisect, Sacrilege i Amebix. D-beat je bio brži i brutalniji oblik punk glazbe koji su stvorili bendovi kao što su Discharge i The Varukers. Paralelno s nastankom ovih podžanrova mnogi američki hardcore punk bendovi su preuzimali anarho punk ideologiju, uključujući MDC i Reagan Youth.

Kasniji razvoj uredi

Anarho punk 2000-ih je glazbeno šarolikiji od pojma anarho punka 1970-ih i 1980-ih. Kao dodatak postojećim žanrovima anarho punk ukljućuje punk blues umjestnike kao što je Darren Decide, pop punk bendove kao što su Girlband i Propaghandi, new wave umjetnike kao što je Honey Bane i folk punk bendove kao što je The Weakerthans. Neki anarho punk bendovi koriste elemente indie rocka, pa čak i indie popa kao naprimjer The (International) Noise Conspiracy ili The Nation of Ulysses. Neki grindcore bendovi kao što su Axiom, Destroy, Disrupt, povezali su se s anarho punk pokretom.

Chumbawamba je bend koji je uklopio elemente popa, dancea i world glazbe i plasirao se na glazbenim ljestvicama 1990-ih.

Uvjerenja uredi

Neki anarho punk bendovi su anarho-feministički kao što je Polemic Attack, dok su drugi anarho-sindikalni, npr. Exit-Stance. The Psalters su anarho punk bend koji je povezan s kršćanskim anarhizmom.

Post ljevičarska anarhija je općeprisutna u modernom anarho punku. CrimethInc., veliki propagatori post-ljevičarstva su snažno povezani sa anarho punk pokretom. Class War je britanska post-ljevičarska organizacija usko povezana s anarho punk pokretom. Mnogi anarho punkeri se bave problemima životinjskih prava, rasne nejednakosti, heteroseksizma, pravima radnika, feminizmom, proturatnim i antiglobalizacijskim pokretima. Makar je bend Crass podržavao pacifizam to nije slučaj kod svih anarho punkera.

Izravna akcija uredi

Anarho punkeri općenito vjeruju u izravnu akciju. Mada se način ostvarivanja može uvelike razlikovati anarho punkeri često surađuju jedni s drugima ka postizanju cilja.

Mnogi anarho punkeri su pacifisti, npr. Crass i Discharge i kao takvi vjeruju u nenasilan način postizanja ciljeva. Takvi nenasilni činovi su mirni prosvjedi, odbijanje rada, skvotiranje, ekonomska sabotaža, grafitiranje, bojkot, građanski neposluh, hakiranje, subverzije itd. Drugi anarho punkeri vjeruju da je nasilje prihvatljiv način ostvarivanja društvenih promjena, npr. Conflict i D.O.A.. Primjeri nasilnog načina ostvarivanja tih ciljeva su neredi, vandalizam, napadi, sabotaže, sudjelovanje u djelatnostima ALF-a i sličnih organizacija, te u ekstremnim situacijama bombaški napadi.

Neki anarho punkeri, pretežno u Sjevernoj Americi su pokušali demokratskim načinom približiti prostore u kojima su djelovali anarhiji, iako se mora spomenuti da nijedan od njih nije nastupao kao član anarhističke stranke. Važnije osobe koje su to pokušale su Jello Biafra, frontmen grupe Dead Kennedys, kandidacijom za gradonačelnika San Francisca. Jack Grisham, pjevač grupe T.S.O.L., za guvernera Kalifornije, kao i pjevač grupe D.O.A Joey Shithead. Neki od tih ljudi, kao naprimjer Biafra, vjeruju da su potrebne veće društvene promjene da bi ljudi mogli prihvatiti anarhiju.

DIY pristup uredi

DIY je skraćenica za Do It Yourself (učini sam) i označava svjesno odbacivanje velikih izdavačkih kuća, te produciranje i promoviranje glazbe vlastitim snagama. Popularan anarho punk slogan je 'DIY not EMI' (da DIY, ne EMI, EMI označavajući veliku izdavačku kuću).

Neki anarho punk izvođači su bili dio kulture kazeta, na taj način pokušali su se izbjeći tradicionalni načini snimanja i distribucije glazbe. Snimke su se često mijenjale za prazne kazete i omotnice s adresom. Anarho punk pokret je imao i mnoštvo fanzinea ili punk zinea koji su prenosili vijesti, ideje i umjetnost sa scene. Oni su također bili izrađivani DIY pristupom, izdavani u najviše nekoliko stotina primjeraka, duplicirani na fotokopirnim uređajima, i izravno dijeljeni na punk koncertima ili slani poštom.

Stil uredi

Neki članovi anarho punk pokreta razlikuju se od ostatka punk subkulture kroz prilagođavanje punkerskog stila za izražavanje političkih uvjerenja. Anarhistički simboli i parole su česti elementi anarho punk stila odjevanja. Slijedeći primjer Crassa, neki anarho punkeri se oblače u potpunosti u crno, u vojnom stilu. Neki anarho punkeri izbjegavaju kožu, kao izraz veganizma ili vegetarijanstva, te kroz to ili nepovezano s tim vezu s straight edgeom. Crust punkeri su se najviše koncentrirali na DIY odjeću. Drugi anarho punkeri kao što je Jello Biafra su prihvatili anti-modni izričaj, naslijeđe ranog hardcore punka. Anarho punk glazba je popularna i kod nekih anarho-skinheada i neki modni utjecaji su prešli u subkulturu skinheada.

Bibliografija uredi

  • Ian Glasper - The Day the Country Died: A History of Anarcho Punk 1980 to 1984 (Cherry Red publishing, 2006 ISBN 978-1-901447-70-5)
  • Craig O'Hara - Philosophy of Punk: More Than Noise (AK Press, 1999 ISBN 978-1-873176-16-0)

Vanjske veze uredi