Ana Visi

Anna Vissi (20. decembar 1957. godine) takođe poznata kao Anna Vishi je grčka pjevačica, glumica, televizijska voditeljica, radio ličnost i poslovna žena. Studirala je muziku u konzervatorijama i nastupala na lokalnom nivou pre nego što se došla na profesionalnu scenu u Atini, 1973. godine.

Anna Vissi

Accéder aux informations sur cette image commentée ci-après.

Vissi nastupa u januaru 2011. godine

Opće informacije
Ime Άννα Βίσση
Alias Anna Vishy
Rođenje 20. decembar 1957. (1957-12-20) (dob: 65)
Pila kraj Larnake, Kipar
Bračni drug(ovi) Nikos Karvelas
(v. 1983 —  r. 1992)
Zanimanje pjevačica, glumica, radio i TV voditeljica
Muzički žanr
Period aktivnosti 1973–
Diskografska kuća

Vissi je postala popularna u pjevačkoj industriji kada je pobjedila na Festivalu pjesama u Solunu 1977. godine sa pesmom "As Kanoume Apopse Mian Arhi" i kad je objavila svoj prvi album pod tim imenom. Od osamdesetih, Vissi je započela gotovo ekskluzivnu saradnju sa tekstopiscem Nikosom Karvelasom, za kojeg se udala 1983. i razvela se 1992. te je sa njim imala jedno dijete. Oni su predstavljali jedan od najuspiješnih parova na grčkoj sceni.

Tokom svoje karijere objavila je više od dvadesetak albuma. Ima veliki broj uspešnih singlova, od kojih su većina postali hitovi, uključujući i pjesme "Dodeka", "Methismeni Politia", "Pragmata", "Agapi Ipervoliki", "Pseftika", "Ta Mathitika Hronia", "Stin Pira"," Gazi "i mnoge druge.

1980. godine predstavljala je Grčku na Eurosongu u Hagu sa pratećom grupom Epikouri sa pjesmom "Autostop" gdje je osvojila 13. mjesto od 19 pjesama sa 30 bodova. Kasnije, 1982. godine vraća se na Eurosong predstavljlajući Kipar pjevajući "Mono i agapi". Te godine je ostvarila bolji rezultat osvajajući 5. mjesto od 18 pjesama sa 85 bodova. Vraća se na Eurosong 2006. koji je održan u Grčkoj. Tu je predstavljala Grčku sa pjesmom "Everything". Osvojila je deveto mjesto sa 128 bodova.

Vissi ima svoje kuće u Grčkoj, SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu, te na Kipru.

Vanjske vezeUredi