Anna Paquin

(Preusmjereno sa stranice Ana Pakvin)

Anna Helene Paquin (24. srpnja 1982.), kanadsko-novozelanska filmska glumica.

Anna Paquin
glumica
na 25. godišnjem Paleyevom televizijskom festivalu ArcLight Cinemas, Los Angeles, 13. april 2009
Biografske informacije
RođenjeAnna Helene Paquin
24. 7. 1982. (1982-07-24) (dob: 41)
Winnipeg, Kanada
SupružnikStephen Moyer (2010–)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica
Opus
Djelatni period1993–

Rođena je u kanadskom gradu Winnipegu, pokrajina Manitoba. Majka Mary predavala je engleski, a otac Brian bio je srednjoškolski profesor tjelesnog odgoja. Ima starijeg brata Andrewa i stariju sestru Kathy. Odrasla je na Novom Zelandu. Ipak, nakon rastave roditelja, preselila se u SAD. U djetinjstvu je imala mnogo hobija. Svirala je klavir, violu i čelo, plivala, plesala balet, gimnasticirala i skijala spust.

Gluma joj nije bila privlačna. Jednom je glumila tvora u školskoj predstavi i to je bilo to. A onda je njena sestra pročitala oglas koji je pozivao na audiciju za film Glasovir. Sestra je pošla s prijateljicom, a Anna ih je pratila jer taj dan na N. Zelandu nije imala ništa pametnije raditi. Kad je redateljica vidjela izvedbu devetogošinje Paquin, odmah ju je izabrala između čak 5000 kandidatkinja. Partneri su joj bili Holly Hunter (i ona je dobila Oscara) i Sam Neill.

Film je bio veliki uspjeh, i izazivao je ovacije, a Anna je zaradila nominaciju za najbolju sporednu glumicu. Na dodjeli Oscara 1993. godine dobila je nagradu za najbolju sporednu glumicu, postavši tako prva Kanađanka kojoj je to uspjelo i druga najmlađa glumica kojoj je to uspjelo. (Prva je sa 10 godina Tatum O'Neal.)

Nakon toga je nastavila glumiti i uspjela je kao tinejđerka. Među partnerima su joj Anthony Hopkins, Morgan Freeman, Matthew McConuaghey.

Kasnije je staru slavu vratila ulogom Marie, tj. Rogue u serijalu X-Men. U trećem dijelu glumila je sa Ellen Page, također Kanađankom. U dosadašnjoj karijeri ostvarila je 20-tak uloga.

Živi u Veniceu, Kalifornija. Od 2010. je u braku s kolegom Stevenom Moyerom kojeg je upoznala na snimanju True Blood. Voli daskati i voziti bicikl. Počasna je državljanka Novog Zelanda.

Vanjske poveznice uredi