An American Tragedy

Disambig.svg Za ostala značenja, v. American Tragedy.
An American Tragedy
An American Tragedy Theodore Dreiser dust jacket.jpeg
Korice prvog izdanja
Autor(i) Theodore Dreiser
Država  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Žanr(ovi) kriminalistički roman
Izdavač Boni & Liveright
Datum izdanja 1925
Vrsta medija štampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica 880 (ponovno izdanje)
ISBN NA (prvo izdanje)
ISBN 0-451-52465-9 (ponovno izdanje)

An American Tragedy (sh. Američka tragedija) je roman američkog književnika Theodorea Dreisera objavljen 1925. godine, poznat kao jedan od klasika američke književnosti.

Kao inspiracija za roman su poslužili stvarni događaji, odnosno slučaj tvorničkog radnika Chestera Gillettea koji je 1906. godine mučki ubio svoju trudnu djevojku Grace Brown. Protagonist romana, odnosno njegov fiktivni alter ego, je Clyde Griffiths, ambiciozni, ali nedozreli mladić skromnog porijekla koji nastoji postati dio uglednog društva, i koji zbog toga započinje ljubavnu vezu sa Sondrom Finchley, kćerkom vlasnika tvornice. Radnja prikazuje kako njegovim planovima smetnju predstavlja Roberta Alden, tvornička radnica koju je učinio trudnom, i koju nastoji ukloniti ubistvom.

An American Tragedy je stekao izuzetan ugled dijelom i zbog Dreiserovog korištenja kriminalističkog zapleta za detaljno izlaganje klasnih razlika u tadašnjem američkom društvu. Roman je postigao veliki uspjeh i bio predmetom nekoliko ekranizacija, počevši od istoimenog hollywoodskog filma iz 1931. godine, kao i nekoliko televizijskih filmova i mini-serija u Italiji, Čehoslovačkoj, Filipinima i Japanu. Od njih svih je, međutim, najpoznatiji hollywoodski film Mjesto pod suncem iz 1951. godine u kome su glumili Montgomery Clift i Elizabeth Taylor.

ReferencesUredi