Aminta II (grčki: Ἀμύντας Βʹ) je bio kralj Makedonije s početka 4. vijeka pne. o čijem identitetu i vladavini postoji spor među historičarima.

Najraniji antički izvori spominju kako je Aminta bio sin Filipa ili Menelaja, braće kralja Perdike II. (Thuc. ii. 95.) Svog oca je naslijedio kao vazalni vladar tzv. Gornje Makedonije, a odakle je uz pomoć tračkog vladara Sitalka bezuspješno godine 429. pne. pokušao svrgnuti Perdiku, a što je zaustavljeno mirovnim sporazumom Tračana i Perdike (Thuc. ii. 101). Aminta se tada morao zadovoljiti svojim posjedima.

Trideset godina kasnije, godine 399. pne. je ubijen Perdikin sin kralj Arhelaj. To je dovelo do kaosa u državi koji su se odrazili kroz dinastijske sukobe, brojne pretendednte na prijestolje i kraljeve koji su se izredali na prijestolju u kratkom vremenu. Jedno od imena koje se spominje kao vladar 393. pne. jest i Aminta, koji je, prema nekim izvorima, na prijestolje došao ubivši kralja Pauzaniju.

Antički izvori su nejasni po pitanju je li kralj Aminta II bio stric ubijenog Arhelaja, njegov sin ili je riječ o unuku starog Aminte koji je kasnije postao poznat pod imenom Aminta III. U svakom slučaju, Aminta II je vladao kratko, prije nego što ga je uz ilirsku pomoć svrgnuo novi kralj Argej II.

Reference uredi