Amina Abdalah Araf al-Omari

Amina Abdalah Araf al-Omari je izmišljena osoba i prevara koju je kreirao i održavao Amerikanac Tom Makmaster. Identitet je prezentovan kao sirijsko-američki bloger, identifikujući se kao lezbijka na svom blogu „Lezbijka u Damasku“, podržavajući proteste i pobunu u Siriji. Tokom Pobune u Siriji, predstavljajući se kao Aminina rođakinja, tvrdila je da je Amina oteta 6. juna 2011. Ovo je izazvalo burnu reakciju u okviru LGBT zajednice i bilo je široko korišćeno u masovnim medijima.

Amina Abdalah Araf al-Omari
Prvo pojavljivanje 19. februar 2011.
Poslednje pojavljivanje 6. jun 2011.
Informacije
Pol ženski
Zanimanje učitelj
Religija islam
Nacionalnost  Sirija
 SAD

Nakon izveštaja, postavljana su pitanja koja su sumnjala u postojanje Araf al-Omari. Dana 7. juna 2011, bloger Liz Henri,[1] Endi Karvin[2] (novinar Naconalnog javnog radija iz Vašingtona) i drugi su izneli sumnju o identitutu blogera. Ispostavilo se da je navodno njena fotografija zapravo građanka Britanije bez ikakvih veza sa Sirijom i pobunom. Dana 12. juna, Ali Abunimah i Bendžamin Doherti sa sajta Elektronik Intifada sproveli su istragu koja je ukazala da je Amina zapravo Mekmaster, Amerikanac koji živi u Edinburgu.[3] Sat vremena kasnije, Tom Mekmaster je postavio na Amininom blogu da preuzima odgovornost za celi blog i lažne izveštaje o hapšenju.[4]

Reference uredi

  1. „painful doubts about Amina”. 
  2. „tweet”. 
  3. „New evidence about Amina, the "Gay Girl in Damascus" hoax”. The Electronic Intifada. Pristupljeno 12. 6. 2011. 
  4. Posted by Amina A. (12. 6. 2011.). „A Gay Girl in Damascus: Apology to readers”. A Gay Girl In Damascus. Blogspot.com. Pristupljeno 12. 6. 2011.