Američki grafiti

American Graffiti

Originalni filmski poster
Režija George Lucas
Producent Francis Ford Coppola
Scenario George Lucas
Gloria Katz
Willard Huyck
Uloge
Fotografija Ron Eveslage
Jan D'Alquen
Montaža Verna Fields
Marcia Lucas
Studio Lucasfilm Ltd
Coppola Company
Distribucija Universal Pictures
Datum(i) premijere 2. IX 1973.
Trajanje 112 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 777.000 $
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

More American Graffiti (1979)
American Graffiti na Internet Movie Database

Američki grafiti (engleski American Graffiti) američka je filmska komedija-drama iz 1973. koju je režirao i napisao George Lucas. Glavne uloge tumače Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Charlie Martin Smith, Candy Clark i Mackenzie Phillips. Smješten u Modesto, Kaliforniju 1962., film prati događaje nekolicine tinejdžera iz tzv. "baby boom" generacije, kao i njihove popularne trendove, kao što su vožnja automobilima i rock and roll. Radnja se odigrava u sklopu jedne jedine večeri.

Lucas je zamislio priču dok je i sam kao mladić živio u Modestu 1960-ih. Uspio je naći financije i distributera u Universal Pictures nakon što je velik broj filmskih studija odbio njegov koncept. Većina filmskih lokacija bila je u gradiću Petalumi.

Američki grafiti je tijekom premijere doživio hvalospjeve kritike te zaradio preko 115 milijuna $ u američkim kinima,[1] čime je bio jedan od najkomercijalnijih filmova 1970-ih. Kongresna biblioteka je film proglasila "kulturno, historijski ili estetski značajnim" te ga uključila u Državni filmski registar. 1998. Američki filmski institut (AFI) je film stavila na 77. mjesto na svojoj listi 100 godina AFI-ja... 100 filmova[2] te na 43. mjesto na listi 100 godina AFI-ja... 100 smjehova.

Godine 1979. je snimljen nastavak pod naslovom More American Graffiti.

Glavne ulogeUredi

NagradaUredi

Američki grafiti je nominiran za pet Oscara: najbolji film, režiser, izvorni scenario (Lucas, Willars i Katz), sporedna glumica (Candy Clark) i montažu.

Nagrađen je Zlatnim globusom za najbolji film - komedija ili mjuzikl, a nominiran je i u kategoriji najbolje režije i glumca u komediji ili mjuziklu (Richard Dreyfuss).

IzvoriUredi

Eksterni linkoviUredi