Američka episkopalna crkva

Episkopalna crkva ili Episkopalna crkva u Sjedinjenim Američkim Državama je američka nacionalna crkva anglikanskih vjernika. Uključuje 108 dijeceza u SAD, američkim Djevičanskim otocima, Haitiju, Tajvanu, Kolumbiji, Dominikanskoj republici, Ekvadoru i Hondurasu, te ima ekstra-provincijalne odnose s dijecezama Portorika i Venezuele.

U SAD Crkva prema vlastitim tvrdnjama ima oko 2,3 miliona članova, a preko četvrtina svih američkih predsjednika su bili njeni pripadnici (v: Popis predsjednika SAD po vjerskoj pripadnosti).

Puni službeni naziv nacionalne crkve je Domaće i strano misionarsko društvo protestantske episkopalne crkve u Sjedinjenim Američkim Državama, ali se on rijetko koristi. Nekad se koristi izraz Episkopalna crkva u SAD (Episcopal Church in the USA, skraćeno ECUSA) ili jednostavno Episkopalna crkva (The Episcopal Church, skraćeno TEC).

Crkva svoj nacionalni ured ima u New Yorku, ali njen primas, odnosno predsjednajući biskup, se ceremonijalno postavlja u Washingtonskoj nacionalnoj katedrali. Njeno upravljačko tijelo, Opća konvencija, nema trajno sjedište, nego se sastaje na različitim mjestima. Trenutni predsjedajući biskup je vlč. Frank Tracy Griswold III. Katharine Jefferts Schori, biskup Nevade, je izabrana za predsjedavajućeg biskupa 18.06. 2006. na Općoj konvenciji za 2006. Ona će biti prva žena na toj funkciji.

Kao i mnoge američke crkve, ona je ušla u puno zajedništvo s Evangeličkom luteranskom crkvom u Americi i Starokatoličkom crkvom a, do zaređenja žena za svećenike, imala je posebne odnose s pravoslavnim crkvama.

Vanjske veze uredi