Amenemhat IV

(Preusmjereno sa stranice Amenemhet IV)

Amenemhat IV je bio faraon Egipta, koji je najvjerojatnije vladao u periodu 1815. pne. - 1806. pne.. Prvo je vladao kao mlađi suvladar Amenemhata III i dovršio njegov hram u Medinet Madiju. Hram u Medinet Madiu je "jedini netaknuti još uvijek postojeći hram iz Srednjeg kraljevstva" prema Zahiju Hawassu, generalnom sekretaru Vrhovnog vijeća antikviteta (SCA).[1] Kompleks hrama je s temeljima, upravnim zgradama, silosima i stambenim zgradama nedavno otkrila egipatska arheološka ekspedicija početkom 2006. Amenemhat IV je vjerojatno sagradio i hram u sjveroistočnom Fayumu kraj Qasr el-Saghe.

Prethodi:
Amenemhat III
Faraon Egipta Slijedi:
Sobekneferu
Amenemhat IV
Vladavina 18151806. pne.
Nomen
G39N5
<
imn
n
mHAt
t
>

Amenemhat
Amun je sprijeda
Praenomen
M23L2
<
raU5
a
T22w
>

Maat Kheru Re
Glas Re je istinit
Zlatni Horus
G8
sxmnTrw
Sekhem Neteru
Zlatni Horus, moćni među bogovima
Nebty naziv
G16
sHbW4N16
N16
Seheb Tawy
Dvije dame zbog kojih dvije zemlje slave
Horusovo ime
G5
xprxprxprxpr
Kheper Kheperu
Horus, transformacija transformacije

Papirus Torinskog kanona Amenemhetzu IV pripisuje vladavinu od 9 godina, 3 mjeseca i 27 dana. Prvu godinu je vladao kao suvladar svog moćnog prethodnika Amenemheta III, ako je suditi po grafitu na stijeni u Nubiji. Njegova kratka vladavina je bila mirna i bez značajnih događaja; samo se nekoliko ekspedicija spominje na natpisima u rudnicima Serabit el-Khadim na Sinaju. Smatra se kako je ubrzo nakon njegove smrti je počelo postupno slabljenje Srednjeg kraljevstva.

Amenemhat je umro bez muškog nasljednika, pa ga naslijedila polusestra (a po nekima i tetka) Sobeknefru, koja je postala prva žena-vladarica Egipta u 1500 godina. Prema nekim špekulacijama Amenenemhat je mogao biti Sobeknefruin suprug, ali o tome nema dokaza.

References uredi

  • W. Grajetzki, The Middle Kingdom of Ancient Egypt: History,Archaeology and Society, Duckworth, London 2006 ISBN 0-7156-3435-6, 61
  • Shaw, Ian. Nicholson, Paul: The Dictionary of Ancient Egypt. Harry N. Abrams, Inc., Publishers. 1995.

Vanjske veze uredi