Dr. Amber Volakis lik je iz FOX-ove medicinske serije Dr. House, a glumi je Anne Dudek. Pojavljuje se u 4. sezoni kao jedan od kandidata za Houseov novi tim (pod brojem 24). Ona je posljednji kandidat koji je otpao iz takmičenja.

Amber Volakis
Lik serije: Dr. House
Prvo pojavljivanje"The Right Stuff" (4x02)
Posljednje pojavljivanje"Both Sides Now" (5x24, kao halucinacija)
Kreator likaDavid Shore
Portretirao/laAnne Dudek
Informacije
Nadimak"Bezobzirna kučka" ("Cutthroat Bitch")
ZanimanjeLiječnica:
specijalizantica
Titularadiolog
momakJames Wilson

Fabula uredi

Spremna je uraditi sve da dobije posao, uključujući i nečasne postupke. To prvi put vidimo kad uvjeri grupu kandidata da im je bolje da sami odustanu nego da ih House ponizi; nekoliko trenutak kasnije vraća se i priznaje da je to bila obmana. House je kroz cijelu sezonu zove "Bezobzirna kučka", a čak ju je pod tim nadimkom unio i u imenik na svom mobitelu. Nakon što je prestanu tako zvati, ona uvijek bude prozvana ili spomenuta po imenu, za razliku od ostalih likova, koje zovu po prezimenu. Povremeno natjera Chasea i Cameron, koji su dobili posao na drugim bolničkim odjelima, da joj pomognu. Njena upornost i neortodoksni pristupi u početku joj donose pohvale, ali na kraju ipak biva eliminirana iz takmičenja jer je House osjećao da ona ne može prihvatiti da bude u krivu, za što House kaže da će trebati moći prihvatiti ako želi raditi za njega.[1]

Amber se vraća u epizodi Frozen (4x11) kad House otkrije da je ona nova Wilsonova djevojka, što je Wilson pokušavao sakriti od njega. House i Amber ubrzo razviju suparnički odnos, prepirući se oko "podijeljenog starateljstva" nad Wilsonom. U dvodijelnom finalu 4. sezone (epizode House's Head i Wilson's Heart) Amber i House dožive saobraćajnu nesreću u autobusu; tik prije sudara House primijeti simptome nepoznate bolesti na Amber. On kasnije shvaća da Amber pati od trovanja amantadinom; ranije tog dana popila je tablete protiv gripe koje su sadržavale taj sastojak, a oštećenje koje su njeni bubrezi pretrpjeli u sudaru onemogućilo ih je da isfiltriraju amantadin iz njenog organizma. Amber umire u Wilsonovom naručju kao rezultat zatajenja više organa zbog tog slučajnog trovanja. Kroz 4. sezonu nije se pojavila u samo 2 epizode.

Amber se opet pojavljuje na kraju epizode Saviors (5x21) kao Houseova halucinacija. To je prošireno u epizodi House Divided (5x22), u kojoj se Houseu nastavlja priviđati Amber, za koju se ispostavilo da je zapravo dio Houseove podsvijesti koji je "isplivao" zbog nedostatka sna i grižnje savjesti što nije uspio predvidjeti Kutnerovo samoubistvo. Njegova podsvijest uzela je Amberin lik jer se osjećao krivim i za njenu smrt. House je to prvo pokušao riješiti tabletama za spavanje, ali kasnije se proaktivno hvata u koštac s Amber/podsvijesti kako bi riješio slučaj. Međutim, to umalo bude fatalno po pacijenta kad House postavi pogrešnu dijagnozu i umalo ubije Chasea na njegovoj momačkoj večeri (nehotice mu je izazvao anafilaktički šok kad je Chase liznuo malo maslaca za tijelo s okusom jagode s jedne stiptizete; House je premazao striptizetu tim maslacem ne znajući da je Chase alergičan na jagode). House je tad pretpostavio da je "Amber" zapravo pokušala ubiti Chasea (a samim tim i House). Na kraju epizode House opet uzima tablete za spavanje, ali otkriva da mu se i dalje priviđa Amber. U narednoj epizodi, Under My Skin, vidimo da se Houseu priviđala Amber zbog njegovog korištenja Vicodina, pa je bio primoran otići na "čišćenje". Međutim, u finalu sezone (Both Sides Now), nakon što se ispostavi da se House ustvari nije "očistio" od Vicodina, Amber se ponovo pojavljuje kao njegova halucinacija.

Kritičarka Kelly Woo iz TV Squada smjestila je Amber na 3. mjesto liste "Sedam novih likova koji su dobro funkcionirali" odmah ispod Benjamina Linusa i Desmonda Humea iz Izgubljenih.[2]

Reference uredi

  1. (4x09) "Games", Eli Attie, Dr. House, FOX, 27. 11. 2007.
  2. Kelly Woo (30. 9. 2008), "Sedam novih likova koji su dobro funkcionirali" Arhivirano 2008-10-02 na Wayback Machine-u, TV Squad; preuzeto: 3. 10. 2008.

Vanjske veze uredi