Amazis II

(Preusmjereno sa stranice Amazis II.)

Amasis II (također Ahmose II) bio je egipatski faraon (570. pne. - 526. pne.) iz XXVI dinastije. Prijestolnica mu je bila u Saisu. Smatra se posljednjim velikim egipatskim vladarom prije perzijskog osvajanja.

Prethodi:
Apries
Faraon Egipta
26. dinastija
Slijedi:
Psamtik III
Amasis II
Ahmose II
Vladavina 570–526. pne.
Nomen Ah-mose
Mjesec je rođen, sin Neith[1]

Amazis je prema Herodotu - koji predstavlja glavni izvor biografskih podataka - bio čovjek običnog roda, koji je službom u vojsci faraona Apriesa napredovao do čina generala. Kada je Apries doživio katastrofalan neuspjeh u pokušaju da osvoji grčku koloniju Kirenu u Libiji, među egipatskom vojskom se proširila priča da je faraon namjerno sabotirao pohod s ciljem da oslabi egipatske vojnike nauštrb svojih miljenika - grčkih i karijskih najamnika. Izbila je pobuna i Amazis je poslan da je uguši. On se umjesto toga priključio pobunjenicima koji su ga proglasili za kralja te u Memfisu uspio zarobiti Apriesa.

Amazis se ispočetka s Apriesom odnosio sa štovanjem. Međutim, nezadovoljni narod je tražio smrt svrgnutog faraona, te ga je Amazis dao zadaviti. Njegovo truplo je, međutim, sahranjeno sa svim počastima, a Amazis se oženio za kraljevu kći Chedebnitjerbone II kako bi na taj način očuvao kontinuitet dinastije.

Iako je na vlast došao zbog protu-grčkog rasploženja, Amazis je nastavio s helenofilskom politikom svojih prethodnika. Grčka kolonija Naukratis je nastavila prosperirati, a Amazis je čak s 1000 talanata zlata pomogao obnovu hrama u Delfima. Kao jednu od svojih supruga je uzeo princezu Ladiku, kći kirenskog kralja Bata III.

Amazisova politika je omogućila Egiptu da prosperira zahvaljujući trgovini s grčkim svijetom. Herodot navodi kako je upravo za vrijeme Amazisove vladavine Egipat stekao ogromno bogatstvo, a niz plodnih godina je omogućio nagli porast stanovništva. Amazis je Egiptu omogućio i posrednu kontrolu nad Ciprom.

Međutim, Egipat je pod Amazisovom vladavinom isto tako postao sve manje sposoban da se obrani od neprijatelja iz Azije. Godine 567. pne. je Amazis uspio odbiti posljednji pokušaj babilonskog Nabukodonosora da osvoji Egipat. Smrt Nabukodonosora je doveo do postupnog slabljenja babilonske moći, ali je taj vakuum brzo ispunio još opasniji neprijatelj - perzijski kralj Kir Veliki koji je uspio pokiriti Medijsko Carstvo, a potom Lidiju pod Krezom te sam Babilon. Zbog toga je Egipat ostao bez svih potencijalnih saveznika i morao se oslanjati na vlastite snage.

Posljednje godine života je Amazis proveo pripremajući se za perzijsku najezdu, ali je ona došla nekoliko mjeseci nakon njegove smrti, kada je njegov nasljednik Psamtik III poražen, a perzijski kralj Kambiz II preuzeo vlast nad Egiptom.

Galerija

uredi

Reference

uredi
  1. Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nije zadan tekst za reference po imenu autogenerated1