Amanda Bearse (Amanda Birs, rođena 9. avgusta, 1958.) je američka glumica, rediteljka i komičarka, najpoznatija po svojoj ulozi komišinice Marcy u seriji Married... with Children.

Amanda Bearse
Glumica, komičarka, rediteljka
Biografske informacije
Rođenje9. 8. 1958. (1958-08-09) (dob: 65)
Sjedinjene Američke Države Winter Park, Florida, SAD
SupružnikCarrie Schenken
Profesionalne informacije
ZanimanjeGlumica, komičarka, rediteljka

Karijera uredi

Bearse je studirala glumu u New Yorku, a njen prvi uspeh bila je uloga Amande Cousins u sapunici All My Children (1981. - 1984.) Za vreme pojavljivanja u ovoj seriji, kao i nakon toga, glumila je u nizu B filmova. Svoju najpoznatiju ulogu je ostvarila u sitkomu Married... with Children, po kojoj je postala poznata publici širom sveta. Sredinom 1990-ih Bearse se takođe pojavila u filmovima The Doom Generation i Here Come the Munsters.

Bearse se oprobala kao rediteljka još za vreme Married... with Children. Snimila je preko 30 epizoda između 1991. i 1997. kao rediteljka. Režirala je epizode i za druge serije, kao što su Reba, Mad TV, Nick Freno: Licensed Teacher, Malcolm & Eddie, Pauly, The Tom Show, The Jamie Foxx Show, Dharma & Greg, Veronica's Closet, Two Guys, a Girl and a Pizza Place, Jesse. Godine 2006. Bearse je sarađivala sa Rosie O'Donnell na emisiji The Big Gay Sketch Show, koja je počela da se prikazuje na kanalu Logo aprila, 2007.

Privatni život uredi

Bearse je rođena u Floridi, ali je odrasla u Atlanti.[1] Godine 1993. outovala se kao lezbejka, na šta se aludira u seriji Married...With Children u jednoj epizodi u kojoj ona glumi rođaku svog glavnog lika, koja je lezbejka.

Godine 2010. Bearse se venčala sa svojom partnerkom Carrie Schenken, sa kojom ima dve ćerke.

Filmografija uredi

Reference uredi

  1. „Amanda Bearse Biography (1958-)”. Pristupljeno 9.8.2010. 

Vanjske veze uredi