Amalasunta ili Amalasvinta (got. Amalaswintha ?-535) bila je kćerka ostrogotskog kralja Italije Teodorika Velikog i docnije kraljica Ostrogota. Bila je dobro obrazovana i govorila je tečno latinski, grčki i gotski.

Amalasuntha
Suprug/a Traguilla
Eutarik
Potomstvo Atalarik
Matasunta
Otac Teodorik Veliki
Majka Audifleda

Regent Atalariku

uredi

Najpre se tajno udala za roba, koga onda njena majka ubija. Zatim se 515. godine udala za ostrogotskog plemića Eutarika, koji je prethodno živeo u vizigotskoj Iberiji. Eutarik je rano umro i ostavio je iza sebe dvoje dece, Atalarika i Matasuentu. Kad joj je umro otac Teodorik Veliki 526. godine, maloljetni sin Atalarik ga nasleđuje, a Amalasunta vlada kao regent svog sina Atalarika. Majka je pokušala da obezedi Atalariku obrazovanje u duhu rimske tradicije, ali gotsko plemstvo se tome opiralo i zahtevalo je da oni imaju uticaj. Oni su zahtevali da kralj bude ratnički obučen, a i da pije kao ostali varvari, što je odvelo mladog Atalarika rano u grob. Bila je dosta nepopularna među gotskim plemstvom.

Postaje kraljica

uredi

Održavale je bliske odnose sa vizantijskim carem Justinianom I. Dopustila mu je da koristi Siciliju kao bazu za Velizarev napad na Vandale u Severnoj Africi. Nakon smrti sina postaje kraljica, a rođak Teodahad joj je bio partner u vladavini i kasnije je izdaje. Plemstvo se pobunilo protiv nje i zatvorilo ju je na jednom ostrvu, gde je ubijaju 535. godine. Teodahad postaje kralj.

Posle njene smrti

uredi

Nakon njene smrti Justinijan I je poslao Velizara i započeo vizantijsko-gotski rat, ponovo zauzimajući Italiju i svrgavajući Teodahada.

Povezano

uredi