América (telenovela)

America je brazilska telenovela produkcijske kuće Rede Globo, originalno emitovana tokom 2005.

América
FormatTelenovela
KreatorGlória Perez
RežijaJayme Monjardim
Marcos Schechtman
Luciano Sabino
Marcelo Travesso
Teresa Lampreia[1]
NastupajuDeborah Secco
Murilo Benício
Caco Ciocler
Gabriela Duarte
Camila Morgado
Edson Celulari
Christiane Torloni
Eliane Giardini
Murilo Rosa
Zemlja porijekla Brazil
Jezik/ciportugalski
Broj epizoda203 [1]
Produkcija
Trajanje60 min. po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalRede Globo
Originalno prikazivanje14. mart 2005. – 5 de novembro 2005.[1]

U Srbiji je prikazivana tokom 2007. na Foks televiziji.

Zaplet uredi

Solin veliki san i jasna vizija budućnosti je život u Americi, za koju veruje kako je mesto ostvarenja svih njenih želja. Kao i hiljade ljudi širom sveta, samopouzdana i živahna Sol vidi Ameriku kao obećanu zemlju u kojoj će ostvariti svoj životni san. Priča počinje tako što se mlada i prelepa sanjarka Sol priprema za dalek put, a hrabri je prijateljica iz detinjstva, Dris, koja sada radi u Majamiju kao plesačica u noćnom klubu. Iako samopouzdana i uporna, Sol je duboko u sebi poprilično naivna, što je vodi u brojne probleme. Pošto ne uspeva legalno ući u Ameriku, svoju pomoć ponudi joj Aleks, koji će kasnije uveliko uticati na njen život. Sol stanuje u predgrađu Rija s očuhom Marijanom, majkom Odalejom i sestrom Marijanom. U poseti kumi, vlasnici farme goveda, Sol upoznaje Tijaa, koji će postati ljubav njenog života. Iako pomalo divlji, neustrašivi i vatreni Brazilac, Tijao je meka srca, vrlo plemenit i osećajan. Rano je izgubio oca pa je, odgajan od deke i majke, odrastao brinući o domaćim životinjama, sa kojima se razume bolje nego s ljudima. Strastvenog Tijaa vodi veliki san - želi postati šampion u rodeu i ukrotiti bika Bandita, što do sada nije uspelo ni jednom kauboju. Već pri prvom susretu rađa se izuzetno jaka privlačnost između Sol i Tijaa, jednako jaka kao i nekompatibilnost njihovih snova. Nepodudaranja njihovih životnih ciljeva nisu jedina razlika između lepog para - dok on naginje jednostavnom seoskom životu, duhovnim vrednostima i privrženosti korenima, ona preferira ubrzan gradski ritam, materijalne vrednosti i zanemarivanje prošlosti i tradicije. Samo čudesni putevi ljubavi mogu biti odgovor na pitanje kako su toliko različite individue jedna u drugoj pronašle srodne duše. Tijao je siguran kako je Sol njegova srodna duša, a isto mišljenje deli i zaljubljena Sol, ali njihova je romansa kratkog veka jer ona prima poziv od Aleksa, koji joj omogućava konačno ostvarenje velikog sna. Ona sada odluči ilegalno preći granicu Meksika, ući u Ameriku i ostaviti voljenog Tijaa. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja, ona konačno ulazi u Ameriku i smešta se u Majami, a Tijao, ipak, nastavlja svoju pobedonosnu rodeo karijeru i oženi mladu veterinarku Simone. Ali, pošto se uspešan kauboj takmiči u Americi, njihovi će se putevi ponovo ukrstiti...

Zanimljivosti uredi

U telenoveli Amerika isprepliću se najrazličitije i nesvakidašnje teme, kao što su život ilegalnih imigranata u Majamiju, nama daleki svet rodea i kauboja, homoseksualizam, propali brakovi, a priča se dotiče i života slepih i nerazumevanja okoline za probleme osoba sa posebnim potrebama. Osim šarolike tematike i sjajnih, oku dopadljivih glumaca, ova se brazilska serija odlikuje i predivnim pejzažima snimanim na atraktivnim lokacijama Majamija i meksičke granice. Zbog navedenih karakteristika zaista ne čudi što ju je u Brazilu u udarnom terminu odgledalo prosečno 65% gledalaca.

Uloge uredi

Glumac: Uloga:
Debora Seko Sol de Oliveira
Murilo Benisio Sebastijao Tijao da Silva Igino
Eliane Giardini Neuta Fontes
Kako Kikler Edvard Ed Talbot
Kamila Morgado Mai
Gabrijela Duarte Simone
Edson Selulari Glauko Simoes Lopes Prado
Kristiane Torloni Hajdi Pamplona Lopes Prado
Murilo Rosa Dino
Tijago Laserda Aleks
Roberto
Marijana Himenes Raisa Pamplona Lopes Prado
Kleo Pires Marija de Lourdes Tupa Lurdinja
Umberto Martins Laerte Vilja Nova
Danijela Eskobar Irene Vilja Nova
Klaudija Himenez Konsuelo
Nivea Marija Marija Hose Maze Igino
Fransisko Kuoko Hoze Ze da Silva Igino
Handira Martini Odaleja de Oliveira
Paulo Goulart Marijano de Oliveira
Markos Frota Pedro Hatoba
Toti Meireljes Vera Tupa
Sisa Guimaraes Nina
Marselo Novaes Genivaldo Genino da Silva Igino
Samara Felippo Marija Odete
Bruno Gagliaso Roberto Sinval Fontes Junior
Mateus Načtergaele Kareirina
Ailton Grača Feitosa
Paula Burlamakui Islene
Žulijana Paeš Kreusa
Lusija Verisimo Hil Madureira
Rodrigo Faro Neto
Simone Spoladore Eloisa
Florijano Peikoto Toni
Beti Farija Đanira Pimenta
Silvija Buarkue Marija Elis
Kamila Rodriges Marijana de Oliveira
Roberto Bonfim Hota Abdalja
Erom Kordeiro Zeka
Lukas Babin Nik
Marisol Ribeiro Keri Vilja Nova

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Redação Memória Globo. „Memória Globo - América” (portugalski). Globo.com. Arhivirano iz originala na datum 2009-01-20. Pristupljeno jul 2010. 

Vanjske veze uredi