Alvorski sporazum

Alvorski sporazum je naziv za sporazum potpisan 15. siječnja 1975. godine u selu Alvor između zaraćenih strana u Angolskom ratu za nezavisnost. Sporazum je formalno zaključio rat i omogućio nezavisnost Angole od Portugala, koji je sporazumom priznao istu.

Alvorski sporazum
Generalno
Tip sporazuma mirovni sporazum
Potpisivanje 15. siječnja 1975.
Portugal Alvor, Portugal
Stranke
Strana 1 Strana 2
Strane MPLA
FNLA
UNITA
 Portugal

Sporazum su, s jedne strane, potpisali predstavnici MPLA, UNITA-e i FNLA, te portugalska vlada. Predstavnici FLECa i RDL-a nisu bili niti pozvani na pregovore jer su njihovi teritoriji i ostala područja bili isključeni iz pregovora, odnosno smatrani su nespornim, integralnim dijelovima nezavisne i cjelovite Angole. Alvorski sporazum predvidio je i formiranje koalicijske vlade za Angolu, međutim ista se ubrzo raspala zbog međusobnog nepovjerenja i tenzija. Nezavisnost Angole proglašena je 11. studenog 1975. godine, a većinsku vlast u zemlji održala je MPLA.

Takvo stanje dovelo je ubrzo do novih sukoba u kojima su se, s jedne strane, našle UNITA i FNLA, a s druge strane MPLA. Ti će sukobi prerasti u građanski rat, koji će dodatno biti naglašen FLEC-ovim naporima da Cabinda stekne status nezavisne republike.