Ala Nazimova

(Preusmjereno sa stranice Alla Nazimova)

Ala Nazimova (ruski: Алла Назимова; engleski: Alla Nazimova), rođena kao Marjem-Ides (Adelaida Jakovljevna) Leventon (3. jun 1879 - 13. jul 1945) bila je američka teatarska i filmska glumica, scenaristica i producentica rodom iz Rusije, poznata kao jedna od najuticajnijih ličnosti na zbivanja u prvim decenijama postojanja Hollywooda.

Alla Nazimova
glumica, scenaristica i producentica
kao Nora u predstavi Kuća lutaka
Biografske informacije
RođenjeMiriam Edez Adelaida Leventon
(1879-06-03)3. 6. 1879.
Jalta, Krim, Rusko Carstvo (danas Ukrajina)
Smrt13. 7. 1945. (dob: 66)[1]
Los Angeles, Kalifornija, SAD
PseudonimNazimova
Alia Nasimoff
SupružnikSergej Golovin (1899–Greška izraza: Neočekivani < operator)
PartnerCharles Bryant (1912-1925)
Glesca Marshall (1929–1945, Nazimovljeva smrt)
RodbinaVal Lewton (nećak)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica, scenaristica i producentica
Opus
Djelatni period1903–1944

Biografija uredi

Rođena je u jevrejskoj porodici na Krimu, u tadašnjem Ruskom Carstvu. Iako joj je porodica bila disfunkcionalna, odmalena je pokazivala talent za scensku djelatnosti, pa je tako sa sedam godina naučila svirati violinu. Kao adolescentica je otišla u Moskvu studirati glumu kod Konstantina Stanislavskog. Godine 1899. se udala za glumca Sergeja Golovina. Vrlo brzo je postigla uspjeh nastupajući na pozornicama u Moskvi i Sankt Peterburgu. Iako je ostala formalno udana, zajedno sa svojim kolegom i ljubavnikom Pavelom Orlenjevim je 1905. došla u New York.

Njihov pokušaj da pokrenu teatar na ruskom jeziku u Lower East Sideu nije uspio, te se Orlenjev vratio u Rusiju. Nazimova je, međutim, ostala i brzo privukla pažnju broadwayskih producenata. S vremenom je stekla ugled kao specijalistica za uloge heroina Ibsenovih i Čehovljevih drama. Godine 1915. je izazvala kontroverze nastupom u predstavi War Brides. Tako stečeni publicitet je odlučila dodatno iskoristiti u svom istoimenom filmskom debiju, koji je producirao Lewis J. Selznick.

Nazimova je 1917. godine potpisala ugovor sa studijem Metro Pictures, pretečom MGM-a, te se preselila iz New Yorka u Hollywood. Tamo se osim glume počela baviti pisanjem scenarija i produciranjem filmova. S vremenom je stvorila uticajni umjetnički kružok, ali i otkupila raskošnu vilu na Sunset Boulevardu koju je nazvala "Garden of Alla", a i koja je stekla reputaciju zbog raskalašenih zabava. Nazimova je svoj uticaj na producente iskoristila da pokrene karijere budućih zvijezda kao što su Rudolf Valentino, Jean Acker i Natacha Rambova. Njen nećak Val Lewton je, pak, kasnije postao uspješni producent horor-filmova.

Nazimova je, međutim, sredinom 1920-ih izazvala skandal kada se otkrilo da je od 1912. bila u braku sa engleskim glumcem Georgeom Bryantom usprkos toga što razvod s Golovinom (koji je nakon revolucije ostao u SSSR-u) nije ishođen sve do 1923. Vjeruje se kako je brak s Bryantom bio tzv. lavandin brak, odnosno sklopljen samo zato kako bi dvoje supružnika mogli prikriti vlastitu homoseksualnost. Brak s Bryantom je okončan 1925. godine, a nakon toga je Nazimova do kraja života živjela sa glumicom Glesca Marshall. Skandal ju je potakao da napusti Hollywood i vrati se na Broadway, mada je povremeno nastupala kao sporedna glumica u filmovima.

Nazimova se pojavila kao lik u dva biografska filma o Valentinu - TV-filmu The Legend of Valentino 1975. godine, gdje ju je tumačila Alicia Bond, te filmu Valentino iz 1977. godine gdje ju je tumačila Leslie Caron. U filmu Return to Babylon iz 2013. godine njen lik tumači Laura Harring.

Filmografija uredi

 
War Brides (1916)
 
Revelation (1918)
Godina Film Uloga Napomene
1915 War Brides Joan
1918 Revelation Joline
Toys of Fate Zorah/Hagah
A Woman of France
Eye for Eye Hassouna također producent i ko-režiser
1919 Out of the Fog Faith & Eve
The Red Lantern Mahlee & Blanche Sackville
The Brat The Brat također producent i scenarist
1920 Stronger Than Death Sigrid Fersen također producent
The Heart of a Child Sally Snape također producent
Madame Peacock Jane Gloring/Gloria Cromwell također producent i scenarist (adaptacija)
Billions Princess Triloff također scenarist i montažer
1921 Camille Marguerite Gautier/Manon Lescaut in Daydream
1922 A Doll's House Nora Helmer također producent i scenarist
1923 Salomé Salomé također producent
1924 Madonna of the Streets Mary Carlson/Mary Ainsleigh
1925 The Redeeming Sin Joan
My Son Ana Silva
1940 Escape Emmy Ritter
1941 Blood and Sand Señora Augustias Gallardo
1944 In Our Time Zofya Orvid
The Bridge of San Luis Rey Doña Maria – The Marquesa
Since You Went Away Zofia Koslowska

Izvori uredi

  1. Greška u referenci: Nevaljana oznaka <ref>; nije zadan tekst za reference po imenu silentsaregolden

Vanjske veze uredi