Aljaška ovca

Alaška ovca (latinski: Ovis dalli) koje Amerikanci i Kanađani zovu Dali ovca, je vrsta ovce iz porodice američkih muflona, koja živi po planinskim visovima Aljaske i zapadne Kanade. [1]

Alaška ovca
Dallschaf.jpg
Status zaštite
Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Bovidae
Potporodica: Caprinae
Rod: Ovis
Vrsta: O. dalli
Ovis-dalli-map.png
Sinonimi

O. dalli stonei

IzgledUredi

Boja krzna im varira od bijele do svijetlo smeđe, imaju velik i snažan trup i kratki rep. Odrasli mužjaci dugi su od 1,3 do 1,8 metara i teže 46 do 110 kg, ženke su nešto manje, duge su od 1,3 do 1,6 i teške od 46 do 50 kg.[2] Imaju malu glavu, sa dugom njuškom i malim zaobljenim ušima i dugi snažan vrat.

Oba spola imaju rogove, ali ovnovi imaju znatno veće, oni su im stalni, kao što je to slučaj i kod svih ostalih šupljorožaca, tako da ih ne odbacuju svake godine.[2] Njihovi rogovi imaju koštanu srž kojom su pričvršćeni za lubanju, i rožnati vanjski omotač. Aljaškim ovcama rogovi rastu tokom čitavog života, pa im se na osnovu toga, može ustanoviti starost slično poput godova na drveću.[2]

KarakteristikeUredi

Alaške ovce su biljožderi, koje jedu travu i lišće sa grmova. U potrazi za hranom stalno se sele, od vrhunuca po kojima pasu ljeti, do dolina po kojima ima još nešto hrane zimi.

Aljaške ovce ne žive u stadima, već su mužjaci i ženke žive odvojeno osim u vrijemeparenja kad se formiraju kratkotrajne porodice.[2] One imaju brojne predatore, a to su vuci, risovi, kojoti, grizliji i rosamasi, a janjad im ponekad ugrabe orlovi.

Aljaške ovce janje se u maju u sigurnosti osamljenih litica, u kojima majke imaju mogućnosti ostati uz svoje bespomoćno janje bar 24 sata, nakon kojih je ono u stanju trčati uz majku. Nakon tih prvih nekoliko kritičnih sati, mora što više jesti, da dovoljno ojača i preživi prvu tešku zimu[2] što mnogima ne uspije.

IzvoriUredi

  1. Bighorn sheep (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/65059/bighorn-sheep. Pristupljeno 24. 11. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Ovis dalli (engleski). Smithsonian Institution. http://www.mnh.si.edu/mna/image_info.cfm?species_id=242. Pristupljeno 24. 11. 2013. 

Vanjske vezeUredi