Alikvotno pjevanje

(Preusmjereno sa stranice Alikvotno pevanje)

Alikvotno pjevanje (engl. overtone singing ili harmonic singing)[1] označava tehniku pjevanja, u kome se iz spektra alikvoti u svakom glasovnom tonu "filtriraju" kao pojedinačni tonovi.

Grlene pjevačice
Grleno pjevanje sa alikvotima
Mongolski pjevač i svirač na instrumentu morin khuur

Kada pjevač pjeva takvom tehnikom, čini se kao da više ljudi pjeva u isto vrijeme. Da bi se razumjelo alikvotno pjevanje, važno je znati osnove alikvotnih tonova i njihovo formiranje u govoru trakta.

Vjeruje se da je u alikvotnim tonovima skrivena sva tajna univerzuma i da ovakvo pjevanje liječi tijelo i dušu.

Tuvansko grleno pjevanje uredi

Tuvansko pjevanje iz grla (hemej mongolski = grlo) je posebna varijanta alikvotnog pjevanja koju prakticiraju uglavnom mongolska plemena, Tuvanci iz južnog Sibira.

Suština i umjetnost ovog popularnog tradicionalnog, kroz povijest starog tuvanskog grlenog pjevanja koji se prenosi s koljena na koljeno, je stvaranje nevjerovatnog i jedinstvenog zvuka, tako što jedan ili više tonova istodobno zvuči preko osnovnog tona.

Grleni pjevač vješto manipulira rezonancama i šupljinama glave dok zrak putuje iz pluća, pored glasnica do usana koje mijenjanjem oblika proizvede specifičnu melodiju. Položaj jezika u usnoj šupljini, koja se koristi kao rezonator, ima veoma bitnu ulogu (obično je "vezan" za prednje gornje zube).

Vjeruje se da je tuvansko grleno pjevanje nastalo kao posljedica imitiranja fizickih i metafizickih zvukova iz prirode (oponašanje zvukova koje prizvode životinje, vjetar, voda), pogodnog geografskog položaja i kulture tuvanskog naroda. Ovi pjevači putuju i traže otvorene prostrane pejzaže koji im omogućuju da se zvuk prostire na veliku daljinu.

Tuvansko grleno pjevanje ima mnogo varijanti i stilova. Većina njih su tijesno povezani sa stilovima i varijacijama koji se njeguju u susjednoj Mongoliji.

Kulture u ovom dijelu Azije razvile su također i mnoge svijetu nepoznate instrumente. Najčeće je u upotrebi morin khuur (čitaj morin hur)[2], drevni drveni gudački instrument koji ima dvije žice i služi kao prateći instrument za grleno pjevanje, a naravno i za solo sviranje. Na samom vrhu ovog instrumenta nalazi se izrezbarena glava konja (Morin Hur, engl. Horse Fiddle ili prevedeno: violina s konjskom glavom)[3] (vidi sliku desno).

Svoje tradicionalno umijeće, grleno pjevanje, Tuvanci njeguju i u glazbenim skupinama, prikazujući ga na nacionalnim i internacionalnim festivalima.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. Vlastimir Peričić, Višejezični rečnik muzičkih termina
  2. „Instrument Morin khuur. Arhivirano iz originala na datum 2013-10-19. Pristupljeno 2012-12-10. 
  3. The Mongolian Horse Fiddle