Ali-paša Gusinjski

Ali-paša Šabanagić (Gusinje, 1828. – Peć, 1888.), poznatiji kao Ali-paša Gusinjski, bio je jedan od najpoznatijih paša iz rodnog gusinjskog kraja uz Džafer-bega Koljenovića.

Ali-paša (sedi prvi sa leve strane) i članovi Prizrenske lige

Biografija uredi

Rođen je u muslimanskoj albanskoj porodici 1828. godine u Gusinju (tada Osmansko carstvo) pod imenom Ali-beg Šabanagić. Bio je sin jedinac Hasan-bega Šabanagića i unuk Đul-beg Šabanagića,[1] koji vodi poreklo od Vali-bega koji je u Gusinje došao iz okoline Skadra, kada mu je krajem 16. veka povereno upravljanje Plavom i Gusinjem.[2] Ali-beg je završio visoku vojnu školu u Istanbulu, nakon čega se vratio u zavičaj.

Karijera uredi

Oko 1852. godine, Ali-beg je dobio zvanje kajmakama. Na brdu Previji kod Andrijevice, februara 1854. godine, sukobio se sa crnogorskim ustanicima koje je predvodio piperski serdar Jole Piletić. Godine 1855. u prisustvu Ćehaja-paše iz Skadra, Ali-beg je sa predstavnicima Vasojevića, potpisao dogovor o nenapadanju. Zbog toga što su crnogorski ustanici imali određenih uspeha u borbi protiv osmanskih feudalaca Skadarski vezir pod čijom su se upravom tada nalazili Plav i Gusinje je 1862. godine formirao tzv. „Limski korpus“, vojnu jedinicu čiji je zadatak bio da uguši ustanak u dolini Lima.[3] Ova jedinica je bila najvećim delom sastavljena od bašibozuka dovedenog iz okoline Skadra, Kosova, Metohije, Rožaja, Novog Pazara i Bijelog Polja.[4]

U borbama koje su se na Previji i u Polimlju odvijale između 16. i 18. aprila 1862. godine su ustanici porazili bašibozuk i dva tabora redovne vojske pod komandom Ali-bega Gusinjskog. Ali-beg nije organizovao niti učestvovao ni u jednoj borbi sa ustanicima već su to radili ili školovani osmanski oficiri ili bašibozuk a Ali-beg i bašibozuk pod njegovom komandom su lično učestvovali samo u spaljivanju i pljačkanju sela naseljenih Srbima.[5]

Odluke Berlinskog kongresa 1878. godine, po kojima su Plav i Gusinje pripali Crnoj Gori, bile su neprihvatljive za Ali-bega Šabanagića i njegove pristalice, zbog čega je odlučio da im se suprotstavi i ne dozvoli crnogorskoj vojsci da uđe na to područje. Zbog toga je u dva navrata ratovao protiv crnogorskih snaga, prvi put na Novšiću, između Murine i Plava, decembra 1879. godine, a drugi put 8. januara 1880. godine, u Murini, sjeverno od Novšića. Bio je jedan od osnivača i član centralnog komiteta Prizrenske lige.[6] Ali-beg je uspeo da u oba boja pobedi Crnogorce i ne dozvoli osvajanje Gusinjske kaze za duže vreme. U znak zahvalnosti za uspeh u bici na Murini, sultan je Ali-begu dodelio čin mir-mirana. Naredne godine, Ali-beg je imenovan za sandžak-bega novoformiranog Pećkog sandžaka, a na njegovo mesto je postavljen Bećir Sidki-beg. Od tada je poznatiji pod imenom Ali-paša Gusinjski.

Smrt uredi

Ali-paša Gusinjski je 1888. godine ubijen na ulazu u Rugovsku klisuru, u blizini Pećke patrijaršije. Ubistvo je izvršio plaćenik, Mahmud Ramin Rugovac. Ali-pašino ubistvo se dovodi u vezu s njegovim aktivnostima vezanim za Bosnu i Hercegovinu i vezama koje je u tom cilju bio uspostavio sa Vasom Pelagićem. Postoje i tvrdnje da je ubistvo finansirao Zejnil-beg iz Đakovice, koji je poznatiji pod nadimkom Hadži Zeka [7] jedan od vođa Prizrenske lige i kasnije osnivač Pećke lige jer se, za razliku od Ali-paše Gusinjskog, zalagao da Plav i Gusinje budu deo Velike Albanije.

Sahranjen je na mezarju pored najstarije džamije u Peći, Bajrakli džamije koja je sagrađena 1471. godine. Na istom mezarju je sahranjen i Hadži Zeka.

Kontroverze uredi

I u slučaju Ali-paše Gusinjskog, kao i u slučaju velikog broja istorijskih ličnosti na Balkanu, postoje kontroverzne tvrdnje po pitanju njegove nacionalne pripadnosti, odnosno da on nije Albanac već Bošnjak ili Turčin čak i tvrdnje da je poreklom Ilir. Pored nacionalne pripadnosti kontroverze se odnose i na ocene njegovu istorijsku ulogu. Postoje ocene da je on osmanlijski zulumćar [8], a sa druge strane postoje i ocene da je on borac protiv crnogorske okupacije Plava i Gusinja [9].

Uprkos ocenama u kojima se Ali-paša smatra osmanlijskim zulumćarom Gusinjskim izvorima je promenjeno ime u Ali-pašine izvore u čast Ali-paše Gusinjskog. Ali-paša je opevan i u narodnim pesmama kao što je na primer sevdalinka Knjigu pišu gusinjske đevojke.

Reference uredi

  1. „Ali-paša Šabanagić (Gusinjski)”. Veb portal Sandžaklije smo mi. Arhivirano iz originala na datum 2010-07-22. Pristupljeno 23. avgust. 
  2. Profesor Rizah Gruda. „Nešto iz istorije Plava i Gusinja (Geografija Kosovskog vilajeta, Istanbul 1852, Rifat Baša i Salih Akaj)”. Arhivirano iz originala na datum 2010-06-12. Pristupljeno 23. avgust 2010. 
  3. „Položaj i sudbina srpskog naroda u Plavskoj župi, Stradanje stanovništva do 1912.”. Internet sajt dnevnih novina DAN. Pristupljeno 23. avgust 2010. 
  4. „Položaj i sudbina srpskog naroda u Plavskoj župi, Stradanje stanovništva do 1912.”. Internet sajt dnevnih novina DAN. Pristupljeno 23. avgust 2010. 
  5. „Položaj i sudbina srpskog naroda u Plavskoj župi, Stradanje stanovništva do 1912.”. Internet sajt dnevnih novina DAN. Pristupljeno 23. avgust 2010. 
  6. [1] „Kosovo nekad i danas“, Miahilo Maletih i Anton Beriša, strana 157
  7. Tekst sa sajta Zajednice sandžačke dijaspore Holandije[mrtav link]
  8. „Gusinje: Ali-paša ili kralj Nikola?!”. Vesti onlajn. 29. januar 2010.. Pristupljeno 23. avgust 2010. 
  9. „Nije junak onaj koji udara nego je junak onaj koji izdrži”. 24. januar 2010.. Arhivirano iz originala na datum 2010-02-04. Pristupljeno 23. avgust 2010.