Alfred Wegener (1. novembar 1880. u Berlinunovembar 1930. na Grenlandu) bio je nemački meteorolog. Bavio se i geofizikom, a u nauci je ostao poznat po teoriji kontinentalnih putovanja (pomeranja kontinenata) koja se još naziva i teorija Vegenera.

Alfred Wegener
Alfred Wegener, ca. 1924-1930
Rođenje (1880-11-01)1. 11. 1880.
Berlin, Njemačko Carstvo
Smrt novembar 1930 (starost: 50 godina)
Grenland
Prebivalište Njemačka
Državljanstvo njemačko
Polje meteorologija, geologija, astronomija
Alma mater Berlinski univerzitet
Akademski mentor Julius Bauschinger
Poznat po teoriji o pomaku kontinenata
Alfred Wegener

Vegener se u početku bavio astronomijom iz koje je odbranio doktorsku tezu 1905. godine u Berlinu. Posle se zainteresovao za meteorologiju. Bio je profesor univerziteta u Hamburgu (od 1919) a od 1924. u Gracu.

On je takođe uočio sličnost, kao i Frensis Bekon u 17 veku, između oblika kontinenata sa obe strane Atlantika. Vegener je stvorio tezu po kojoj su kontinenti nastali pre oko 200 miliona godina usled raspada jednog superkontinenta, Pangee. Svoju teoriju je javno predstavio 1912. godine. Ranjen je za vreme Prvog svetskog rata.

Savremenici su osporavali njegovu teoriju, posebno što Vegener nije rekao šta je pokrenulo taj kontinent da se raspadne. Isto, problem su predstavljala nepreciznost premeravanja rastojanja i neprecizno datiranje pa je pomeranje kontineanata prema Vegeneru teklo ogromnom brzinom (na geološkoj skali) sto puta brže od danas prihvaćenih vrednosti. (Pomeranje se i danas odvija brzinom uporedljivom sa brzinom rasta naših noktiju.) Tek polovinom XX veka, kada je prikupljeno dovoljno solidnih dokaza, Vegenerova teorija je prihvaćena.

Zanimljivo je da je Vegener poznavao M. Milankovića preko radova o ledenima dobima iz 1920. a lično su se upoznali 1924. godine u Insbruku i postali prisni prijatelji.

Dela uredi

  • Thermodynamik der Atmosphäre (1911)
  • Die Entstehung der Kontinente und Ozeane (1915)
  • Die Klimate der geologischen Vorzeit (1924, zajedno sa Vladimirom Kepenom)
  • Mit Motorboot und Schlitten in Grönland (1930)

Vanjske veze uredi