Alfonz Šarh – Iztok (18931943), učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Alfonz Šarh
Truplo Alfonza Šarha
Profesijazemljoradnik
Učešće u ratovimaPrvi svetski rat
Aprilski rat
Narodnooslobodilačka borba
SlužbaAustrougarska vojska
Jugoslovenska vojska
NOV i PO Jugoslavije
Narodni heroj od22. jula 1953.

Biografija uredi

Rođen je 25. avgusta 1893. godine u Slovenskoj Bistrici, u seljačkoj porodici. Porodica mu se kasnije preselila na Lobnicu kod Ruša, gde su obrađivali mali posed. Alfonz je osnovnu školu pohađao u Rušama, posle čega je obrađivao zemlju. On i njegova žena Marija imali su devetero dece.

Posle smrti svoga brata 1917. godine, Alfonz je pobegao s fronta na Soči u „zeleni kadar“ na Pohorje. S grupom Rušana je 1. novembra 1918. godine otišao u Maribor, u pomoć generalu Majsteru pri odbrani severne granice. Između dva rata dugo je bio zastavnik društva „Sokol“ u Rušama. Bio je politički angažovan, učestvovao je u mnogim narodnim akcijama, a pred Drugi svetski rat zbližio se s članovima Komunističke partije Jugoslavije u akcijama za odbranu Jugoslavije.

Po početku Aprilskog rata 1941, bio je mobilisan u Jugoslovensku vojsku i uskoro zarobljen u mariborskoj kasarni. Odatle je bio pušten kući, ali je posle nekoliko dana ponovo bio uhapšen. Kada mu je juna 1941. ponovo zapretilo hapšenje, povukao se u ilegalnost.

U vreme nemačkog napada na Sovjetski Savez, on je već bio s grupom ilegalaca na Smolniku iznad Ruša. Posle formiranja Prve pohorske partizanske čete u julu 1941, bio je u vezi s njom od početka. Bio je njihov kurir i obaveštajac. U to se vreme skrivao pred Nemcima u bunkeru u šumi nedaleko od svoje kuće.

Kada je u zimu 1941/'42, u blizini Ruša od ostataka Prve pohorske čete osnovana Ruška četa, on se povezao i s njom. Najzad joj se pridružio 2. avgusta 1942. godine, kad su Nemci uhapsili članove njegove porodice. Supruga mu je umrla posle tri meseca u Aušvicu, a većina dece skončala je u logoru za maloletnike u Fronlajtenu. Tri najstarija sina, Anton, Jožek i Ivan, su sa grupom dece avgusta i septembra 1942. pobegli iz logora i pridružili se ocu u Ruškoj četi.

Kad se 3. novembra 1942, Ruška četa uključila u Pohorski bataljon, Šarh je bio dodeljen Trećoj četi Pohorskog bataljona. S bataljonom je učestvovao u svim borbama u novembru i decembru 1942. godine.

On i njegova tri sina bili su među 69 boraca Pohorskog bataljona, koji su 8. januara 1943. godine izginuli u boju protiv nemačkih vojnika na Osankarici. Sve žrtve su posle bitke sahranjene na centralnom groblju u Gracu.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 22. jula 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.

Literatura uredi

  • Narodni heroji Jugoslavije. „Partizanska knjiga“ Ljubljana, „Narodna knjiga“ Beograd, „Pobjeda“ Titograd, 1982. godina.