Alexis de Tocqueville

Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville (Pariz, 29. srpnja 1805.Cannes, 16. travnja 1859.) je bio francuski politički filozof i povjesničar, jedan od najutjecajnijih političkih mislioca svoga doba. Tocqueville je danas najpoznatiji po svojim klasičnim djelima De la démocratie en Amérique i L'Ancien Régime et la Révolution u kojima analizira poboljšani životni standard i društvene uvjete pojedinaca kao i njihov odnos s državom i tržištem u Zapadnim zemljama. Djelo De la démocratie en Amérique izdano je nakon Tocquevilleovog posjeta Sjedinjenim Državama te se danas smatra jednim od prvih tekstova iz oblasti sociologije i politologije.

Théodore Chassériau: Alexis de Tocqueville (1850.), ulje na platnu

Tocqueville je bio i aktivan sudionik politike o kojoj je pisao, prvo pod režimom Julske Monarhije, a onda i Druge Republike, koju je izrodila Februarska revolucija 1848. godine. Iz političkog života povukao se nakon puča Napoleona III 1851. godine te je počao rad na svom djelu L'Ancien Régime et la Révolution. Umro je u Cannesu 16. travnja 1859. godine od posljedica tuberkuloze.

U svojim djelima, Tocqueville je tvrdio kako je Francuska revolucija važna za nastavak modernizacije i centralizacije francuske države započete još za Louisa XIV. Neuspjeh revolucije bio je posljedica neiskustva zastupnika koji nisu mogli apstrahirati ideale prosvjetiteljstva i primijeniti ih na državu. Tocqueville je u suštini bio klasični liberal koji se zalagao za parlamentarnu vladu, ali je bio skeptičan prema ekstremima demokracije.