Alexi Laiho, poznat pod nadimkom "Wildchild", je bio finski rok-muzičar.

Alexi Laiho
Alexi Laiho
Rođenje(1979-04-08)8. 4. 1979.
Espoo
Smrt5. 2020. (dob: 2007–2008)
DržavljanstvoFinska
ZanimanjeGitarist, Kantautor, kompozitor, muzičar
Suprug/aKimberly Goss

Rođen je 8. 4. 1979. u gradiću Espoo u Finskoj, a umro krajem prosinca 2020. Već kao dijete počeo se baviti glazbom svirajući violinu u dobi od pet godina. Nekoliko godina kasnije, pod utjecajem glazbe koju je njegova sestra slušala (uglavnom heavy metal), prestao je svirati violinu i u 11. godini počeo učiti sviranje gitare u finskom jazz&pop konzervatoriju. Nedugo zatim je s prijateljima osnovao bend koji se ubrzo raspao.

U dobi od 16 godina, prekinuo je školovanje da bi se potpuno posvetio svom novom bendu IneartheD (koji je kasnije postao Children of Bodom).

U dobi od 19 godina, proživio je traumatičan raskid i pokusao izvršiti samoubojstvo. Popio je 20-ak tableta, a prijatelj ga je zatim našao i odveo u bolnicu. Kada se oporavio, odlučio se potpuno posvetiti muzici. Tada je snimio prvi album: Something Wild. Pomogao je u stvaranju prvog albuma benda Griffin, a zatim ga je Kimberly Goss pozvala u Sinergy kao glavnog gitaristu. Laiho se nedugo zatim i oženio njome, no rastali su se. Njegov bend Children of Bodom, s originalnom postavom koju su činili on, Jaska, Janne, Roope i Hennka, izdao je pet albuma i nekoliko DVD-ova: Something Wild, Follow the Reaper, Hatebreeder, Hate Crew Deathroll, Thrashed Lost and Strongout, Are You Dead Yet.