Alexandra Palace

Alexandra Palace (sh. Aleksandrina palača) je zabavni kompleks u londonskom Boroughu Haringey. Smješten je u Alexandra Parku, području između Hornseyj, Muswell Hilla i Wood Greena. Izgrađen je 1873. kao javni centar za rekreaciju, obrazovanje i zabavu, odnosno svojevrsni sjevernolondonski ekvivalent ranije sagrađene Kristalne palače u južnom Londonu.

Alexandra Palace sa zapada, fasada izvan Palm Courta

Originalno je zamišljena kao "Narodna palača" (i takvom je ponekad još uvijek nazivaju), a kasnije je dobila i nadimak "Ally Pally" (koju je navodno smislila Gracie Fields),[1], a godine 1936. je postala sjedište prve javne redovne televizije "visoke definicije"[2] koju je vodio BBC. Televizijska stanica Alexandra Palace je bila smještena u palači i njen radio toranj se još uvijek koristi. Originalni studiji 'A' i 'B' su sačuvani uz jugoistočnom dijelu građevinu zajedno s producentskim galerijama te služe kao muzej televizijske tehnike. Originalno viktorijansko kazalište sa tradicionalnom opremom je također sačuvano.

Velika dvorana i Zapadna dvorana se danas koriste za izložbe, koncerte i konferencije, a kompleksom opravlja dobrotovorna fondacija. U kompleksu danas postoji pub (zvan Bar & Kitchen), klizalište i dvorište s palmama.

Izvori uredi

  1. O'Connor, John J. (17. 11. 1986.). „TV Reviews; Film Celebrates BBC's 50th Birthday”. New York Times. Pristupljeno 8. VII 2011. 
  2. Televizijski sistem od 405 linija tvrtke Marconi-EMI system se u to vrijeme smatrao televizijom "visoke definicije" u odnosu na raniji Bairdov sistem od 240 linije

Vanjske veze uredi

Prethodi:
Sun City
lokacija izbora Miss World
2002
Slijedi:
Crown of Beauty Theatre
Sanya