Alexander Murray Palmer Haley (11. august 1921 – 10. februar 1992) bio je američki pisac i novinar. Najpoznatiji je kao autor romana Roots: The Saga of an American Family i ko-autorThe Autobiography of Malcolm X (koju je napisao zajedno s Malcolmom X-om).

Alex Haley
Haley kao mladić u Obalnoj straži SAD
Biografske informacije
Rođenje(1921-08-11)11. 8. 1921.
Ithaca, New York, SAD[1]
Smrt10. 2. 1992. (dob: 70)
Seattle
Obrazovanje
Zanimanjepisac, romanopisac
Opus
Književne vrsteAfroamerička književnost

Biografija uredi

Haley je rođen u gradu Ithaca u državi New York, ali je najranije djetinjstvo proveo u gradu Henning u državi Tennessee prije nego što se vratio u Ithacu gdje je njegov otac Simon Alexander Hailey, odlikovani veteran prvog svjetskog rata postao profesor poljoprivrede na Univerzitetu Cornell. Za razliku od svog oca, koji je dobio prestižno mjesto savladavši rasističke predrasude, mladi je Haley je imao problema s disciplinom i bio izbacivan iz škola, pa je otac pristao da ga pošalje u Obalnu stražu 1939. godine. Haley je prilikom dugotrajne plovidbe otkrio talent za pisanje, ispočetka se uzdržavajući pišući ljubavna pisma svojim drugovima. Haley, kojemu je zbog rase ispočetka bilo zapriječeno napredovanje u službi, godine 1949. je dobio službeno mjesto novinara, a deset godina kasnije je napustio službu kao Vrhovni novinar Obalne straže SAD.

Haley je svoju spisateljsku karijeru nastavio i kao civil, dobivši mjesto urednika u časopisu Reader's Digest. Početkom 1960-ih je radio za Playboy, a specijalnost su mu postali intervjui sa slavnim ličnostima kao što su Miles Davis i Martin Luther King, ali i kontroverznim osobama kao George Lincoln Rockwell, osnivač Američke nacističke partije. Serija razgovora s militantnim crnačkim vođom Malcolmom X-om je godine 1965. pretočena u Autobiografiju Malcolma X-a, izdanu nekoliko mjeseci prije njegovog ubistva.

Haley je godine 1976. nakon višegodišnjeg istraživanja izdao Roots: The Saga of American Family, roman koji se djelomično temeljio na historiji njegove porodice, odnosno opisivao život Kunta Kinte, mladog Mandinke koji je u 18. vijeku otet iz Gambije i prodan kao rob u Sjevernoj Americi. Roman je doživio ogroman uspjeh, postao najprodavanija knjiga crnog autora u američkoj historiji. Haley je nagrađen prestižnom Pulitzerovom nagradom, a svjetskoj slavi je pridonijela i hvaljena miniserija prikazivana širom svijeta, a koja je Korijene učinila jednim od elemanata popularne kulture 1970-ih te izazvala opće zanimanje za geneaologiju. Haleyevu su slavu, međutim, zatamnile optužbe za izmišljanje događaja u njegovim knjigama, odnosno plagijarizam, što je potvrđeno u sudskom sporu s autorom Haroldom Courlanderom.

Kasnijih godina je Haley nastojao napisati još jedan roman temeljen na historiji njegove porodice. Godine 1992. je umro od srčanog udara, ne dovršivši roman Queen: The Story of an American Family, a koga je kasnije dovršio David Stevens.

Reference uredi

Vanjske veze uredi