Александрово (Суботица)

(Preusmjereno sa Aleksandrovo (Subotica))
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Александрово (razvrstavanje).
Александрово
Александрово
Александрово
Град Суботица
Општина Град Суботица
Становништво 6.669
Александрово na karti Subotice
Александрово
Александрово
Александрово na karti Subotice


Координате: 46° 04′ 13" СГШ, 19° 41′ 02" ИГД

Александрово је градска четврт и месна заједница града Суботице.

Градске четврти и месне заједнице Суботице

НазивUredi

Најчешће употребљавани називи насеља су Александрово и Шандор (на хрватском). На мађарском је насеље познато као Sándor, а на немачком као Schandor.

Географски положајUredi

Александрово се налази на 46° 4' 13" северне географске ширине и 19° 41' 2" источне географске дужине. Ово је најјужнији део града Суботице.

ИсторијаUredi

На овом подручју су пронађени трагови старијих насеља, који датирају из бронзаног доба, сарматског периода и средњег века.

Насеље Александрово основали су Срби из Суботице 1786. године, а 1804. године је оно добило званичан статус села. У ово доба, већину становника насеља чинили су Срби, са нешто Буњеваца. Александрово је било засебна општина све до 1904. године, када је прикључено Суботици.

ДемографијаUredi

По подацима из 1910. године, Александрово је имало 1.589 становника, од којих је 741 говорило српски, 323 немачки, 271 мађарски и 249 остале језике.[1]

По подацима из 2019. године, Александрово је имало 6.669 становника.[2]

Делови насељаUredi

Александрово је подељено на стари део (Велики Шандор) и нови део (Ново Насеље). То су устаљени колонијални изрази, дефинисани годинама изградње већих објеката.

Стари део чине већином старије зграде које данас делом служе као стамбени објекти, а делом као продавнице. У њему се још налазе основна школа, православна црква, неколико пекара и месара, мала железничка станица, фабрика „Братство“, једина књижара у овом делу града и неколико коцкарница. У овом делу насеља се куће много мање граде. Стари део Александрова је индустријски развијенији, али има мање зелених површина и дрвећа.

У новом делу се налази мала пијаца, католичка црква, неколико продавница и трафика, фабрике „Фиделинка“ и „Млекара“ и неколико фризерских салона. У овом делу насеља још увек има плацева за изградњу кућа, а на његовој површини има неколико десетина њива под домаћим културама (кукуруз и пшеница).

РелигијаUredi

У Александрову се налази Српска православна црква Светог Димитрија изграђена 1818. године, а постоји и Католичка црква Марије Мајке, изграђена 1982. године.

ПривредаUredi

У Александрову се налази неколико значајних фирми: „Братство“ (производња и ремонт теретних вагона), Суботичка млекара, „Фиделинка“ (индустрија хлеба), „29. новембар“ (месна индустрија).

СпортUredi

У насељу постоји рвачки клуб „Александрово“.

ИзвориUredi