Aleksandra Damnjanović D'Agostino

Aleksandra Damnjanović D’Agostino je srpsko-talijanski pisac rođen 21.06.1962. u Beogradu, Srbija. Počinje da piše još u osnovnoj školi. Objavljuje svoje literarne radove u časopisima “Kekec”, “Zmaj” i “Poletarac”. Po završetku prva dva razreda Prve zemunske gimnazije nastavlja školovanje u Medicinskom obrazovnom centru u Beogradu. Godine 1980. na konkursu “Vuk Karadžić” osvaja Prvo mesto u Beogradu sa pesmom “Ono što zovemo životom.” Posle završene srednje škole pohađa prvo Medicinski, a potom Prirodno-matematički fakultet u Beogradu.

Italijanski jezik je fascinira svojom melodičnošću i lepotom, tako da počinje da prevodi svoje pesme, a kasnije će ih pisati i direktno na italijanskom jeziku.

Godine 1995, sa zbirkom pesama “Nastavljam da tražim”, učestvuje u Prvoj ediciji nacionalnog konkursa u poeziji i prozi “Anais Nin”, grad Pjoltelo, osvajajući “Znak za zaslugu”.

Godine 2006. u Beogradu objavljuje zbirku pesama: “Na krilima lasta” u dvojezičnoj formi. Poznata akademska slikarka Marijana Karalić svojim akvarelima kruniše pesničku misao.

U februaru 2007. godine učestvuje na konkursu „Zlatno pero“, raspisanom od strane Lajons kluba Vareze i sa pesmama „Noć“ i „Vreme me više ne pita za ime“ osvaja „Znak za zaslugu“. Iste godine, u septembru, u Crvenki, na Četrnaestom Festivalu pesnika za decu “Bulka” ulazi među finaliste i osvaja “Nagradu publike” sa pesmom “Molitva”. U oktobru iste godine na Međunarodnom konkursu A.U.P.I, raspisanom od strane Italijanskog udruženja pesnika i slikara, sa pesmom “Oproštaj” ulazi među finaliste.

Izdavačka kuća “Otma” njenu pesmu “Nazdravimo životu” objavljuje u popularnoj međunarodnoj antologiji pesnika: “Agenda pesnika 2008.” U martu 2008.godine objavljuje zbirku pesama “Moja tišina peva”, takođe u dvojezičnoj formi, obogaćenu crtežima Marijane Karalić. Promocija knjige je održana istog meseca u “Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu”.

U junu 2008. godine na konkursu “Zlatno pero” grad Vareze osvaja Prvu nagradu za narativu sa pričom “Oči od stakla”.

U aprilu 2010. objavila je zbriku pesama “U vremenu”/”Nel tempo”.

Aleksandra Damnjanović D’Agostino, pored ostalog, piše priče i bajke za decu (2012. objavila knjigu bajki "Put jedne ruke", koju su ilustrovala deca iz italijanskog mesta Ponte Treza i jedne beogradske osnovne škole), kao i tekstove za muziku (sve tekstove na CD-u Silvije Bokidi (Silvia Bocchiddi), tekst za himnu Udruženja "La Rondine" i himnu Festivala bajki "Ponte Magico").

Udata i majka je dvoje dece: Federika i Adriane.

Vanjske veze uredi