Aleksandar I od Epira

(Preusmjereno sa stranice Aleksandar od Epira)

Aleksandar I od Epira (grčki: Ἀλέξανδρος Α' της Ηπείρου, 370 - 331. pne.), također poznat kao Aleksandar Molos (grčki: Ἀλέξανδρος ο Μολοσσός), bio je kralj Epira (350 - 331. pne.) iz Eacidske dinastije.[1] Bio je sin Neoptolema I i brat Olimpijade, majke Aleksandar Velikog. U djetinjstvu je poslan u Makedoniju na dvor Filipa II, gdje je postao njegovim ljubimcem. Filip ga je godine 350. pne. učinio kraljem, svrgnuvši njegovog strica Arimba. Kada je godine 337. pne. Filip s dvora otjerao Olimpijadu, ona je došla svom bratu tražeći da Makedoniji objavi rat.

Filip je, pak, na to reagirao tako što je 336. pne. ponudio novi savez sa Epirom, odnosno ruku svoje kćeri (i Aleksandrove nećake) Kleopatre. Na vjenčanju je Filipa ubio Pauzanija iz Orestisa. Godine 334. pne. je Aleksandar, na zahtjev grada Taras (u Velikoj Grčkoj), s vojskom prešao u Italiju, kako bi vojno pomogao u borbi protiv italskih plemena, Lukanaca i Bruta. Poslije pobjede nad Samnitima i Lukancima kraj Paestuma godine 332. pne. sklopio je sporazum sa Rimljanima. Vojni uspjesi su se nastavili te je osvojio Herakleju od Lukanaca, te Terinu i Sipontum od Bruta. Kada su ga neki od lukanskih prognanika izdali, bio je prisiljen pod nepovoljnim uvjetima prihvatiti bitku kraj Pandosije, na obali rijeke Aheron, te je ubijen prilikom prelaska rijeke. Ostavio je iza sebe sina Neoptolema i kći Kadmeju.[2][3][4]

Reference uredi

  1. Mason, Charles Peter (1867). „Alexander”. u: William Smith. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Boston: Little, Brown and Company. pp. 116. 
  2. Justin. Epitom Pompeiusa Trogusa, viii.6, ix.6, xii.2
  3. Livije. Ab urbe condita, viii.3, 17, 24
  4. Aulus Gellius. Noctes Atticae, xvii.21

Vanjske veze uredi