Aleksandar Volkov (režiser)

Aleksandar Aleksandrovič Volkov (ruski: Александр Александрович Волков; 27. decembar 1885 - 22. mart 1942), poznat na Zapadu i kao Alexandre Wolkoff ili Alexander Wolkoff, bio je ruski filmski glumac, scenarist i režiser, najpoznatiji kao autor nijemih filmova koje je snimao 1920-ih u Francusko.

Alexandre Volkoff

Rodio se u plemićkoj porodici čiji su članovi bili poznati po sklonosti kulturi i umjetnosti. U mladosti se bavio slikanjem i muzikom, a filmom se počeo baviti 1912. godine, kao glumac, a potom scenarist, producent i režiser. Surađivao je s nekim od najpoznatijih imena predrevolucionarne ruske kinematografije kao što je Jakov Protazanov. Na početku prvog svjetskog rata je ranjen, ali je nakon oporavka radio na nekim od popularnih filmova kao što je Otac Sergije. Nakon oktobarske revolucije se godine 1918. zajedno sa nizom svojih kolega sklonio Krim, odakle se, nakon poraza bijelih u građanskom ratu preko Istanbula prebacio u Pariz. Tamo se brzo nametnuo kao uspješni režiser, ostvarivši izuzetno plodnu suradnju sa sunarodnjakom Ivanom Mozžuhinom. Dolazak zvučnog filma, kome se nije znao najbolje prilagoditi, uticali su na opadanje popularnosti. Neko je vrijeme snimao u Njemačkoj, a potom u Italiji gdje ga je za vrijeme drugog svjetskog rata zatkela smrt.

Izabrana filmografija uredi

režija uredi

Literatura uredi

  • Phillips, Alastair. City of Darkness, City of Light: Émigré Filmmakers in Paris, 1929-1939. Amsterdam University Press, 2004.

Vanjske veze uredi