Aleksandar Konuzin

Aleksandar Konuzin
Aleksandar Konuzin

Biografija

Aleksandar Vasiljevič Konuzin (rus. Александр Васильевич Конузин; 25. decembar 1947) je ruski diplomata, vanredni i opunomoćeni ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji.

BiografijaUredi

Aleksandar Konuzin je rođen 1947. godine. Ima fakultetsko obrazovanje. Godine 1971. završio je Moskovski državni institut za međunarodne odnose MIP. Govori engleski i francuski jezik.

U diplomatiji je od 1971. godine. Radio je u ambasadama u Kamerunu (1971—1973), Gabonu (1974—1978), Alžiru (1981—1986), Francuskoj (1991—1996) i u Stalnoj misiji Rusije pri OUN u Njujorku (2001—2005).

Od 2005. do aprila 2008. godine je bio direktor Departmana za međunarodne organizacije Ministarstva inostranih poslova Rusije.

 
Konuzin prilikom primopredaje akreditiva predsjedniku Srbije Borisu Tadić

Dana 18. aprila 2008, Aleksandar Konuzin je uručio predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću akreditivna pisma, kojima ga predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin akredituje kao vanrednog i opunomoćenog ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji.

Oženjen je, ima kćerku.

Incident na Beogradskom bezbednosnom forumuUredi

Dana 15. septembra 2011, na beogradskom bezbednosnom forumu, ambasador Konuzin je napustio forum nezadovoljan tokom rasprave.[1] „Zbunjen sam. NATO, Kfor i Euleks planiraju da dovedu kosovske carinike na prelaze na severu Kosova i time prekrše svoj madat, Rezoluciju 1244 i odluku SB UN iz 2008. godine, a iz publike na tu temu nije postavljeno ni jedno jednio pitanje. Ima li Srba u ovoj publici, brinete li za sudbinu svojih sunarodnika“, upitao je Konuzin.[2][3]

Takođe je i oštro reagovao na komentare tokom foruma da Ruska Federacija u Srbiji radi isključivo radi svojih interesa.[4] Tom prilikom je izjavio: „Recite mi koje interese su imali ruski dobrovoljci kada su dolazili da se bore sa vama. Rusija ima interese. A ko ih nema? Mi ulažemo u vašu zemlju, iako neki Srbi žele da stave vašu zemlju pod stranu kontrolu. Imamo interese, ali se naši interesi poklapaju sa vašima“.[2][3]

Takođe je rekao da u Srbiji postoje ljudi koji su spremni da prodaju preduzeća bilo kome a ne Rusima.[4]

PriznanjaUredi

Vidi jošUredi

IzvoriUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Alexander Konuzin