Aleksandar Balas

Aleksandar Balas (grčki Ἀλέξανδρoς Bάλας, ? - 146. pne.) je bio vladar Seleukidksog Carstva od 150.pne. do 146. pne. Bio je rodom iz Smirne i sasvim običnog porijekla, ali ga je Heraklid, bivši ministar na dvoru Antioha IV Epifana "prepoznao" kao "izgubljenog" sina bivšeg vladara. Heraklidov motiv je bio da se osveti kralju Demetrije I Soter|Demetriju I Soteru, koji je bio ubio Heraklidovog brata Timarha godine 160. pne. Aleksandar je, uz podršku sestre Laodike, sudjelovao u prevari, a kao legitimnog vladara su ga priznali egipatski kralj Ptolomej VI Filometor i pergamski kralj Atal II Filadelf. Balasa je na kraju kao vladara priznao i rimski Senat. Iako ustanak u početku nije imao uspjeha, godine 150. pne. je kod Antiohije uspio poraziti Demetrija i preuzeti prijestolje. Nedugo potom se oženio za Ptolemejevu kći Kleopatru Teu.

Srebrnjak Aleksandra I "Balasa". Grčki natpis ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΛΕΧΑΝΔΡΟΥ (kralj Aleksandar). Datum ΓΞΡ je godina 163. Seleukidske ere, što odgovara 150–149. pne.

Nakon toga se Aleksandar odrekao državničkih poslova i u potpunosti prepustio razvratu i životnim užicima, dok je kraljevstvom de facto upravljao Ptolemej VI. Takvo stanje stvari je izazvalo nezadovoljstvo, koje je iskoristio Demetrijev sin Demetrije II Nikator i digao ustanak. Ptolemej se smjesta okrenuo protiv svog zeta i podržao Demetrija. Godine 145. pne. je Aleksandar poražen u bitci kod Antiohije, iako je u njoj Ptolemej bio smrtno ranjen. Aleksandar je pobjegao kod Nabatejaca, ali ga je jedan nabatejski princ dao ubiti te njegovu glavu poslao Demetriju.

Reference uredi

Reference uredi

Vanjske veze uredi

Aleksandar Balas
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 146. pne.
Prethodi:
Demetrije I Soter
Seleukidski kralj
150–146 BC
Slijedi:
Demetrije II Nikator ili Antioh VI Dioniz