Albert II, knez od Monaka

(Preusmjereno sa stranice Albert II od Monaka)

Albert II (punim izvornim imenom Albert Alexandre Louis Pierre; rođen 14. marta 1958. godine) je trenutni monegaški monarh i glava dinastije Grimaldi.

Albert II
Knez Monaka
Vladavina 6. april 2005. — danas
Prethodnik Rainier III
Presumirani nasljednik Caroline, princeza od Hanovera
Djeca
vanbračna:
Jazmin Grace Grimaldi
Alexandre Coste
Dinastija Grimaldi
Otac Raininer III
Majka Grace Kelly
Rođenje 14. mart 1958

Djetinjstvo i obrazovanje uredi

Rođen je kao prvi sin princa Rainiera III i glumice Grace Kelly. Knez ima jednu stariju sestru, princezu Caroline, i jednu mlađu sestru, princezu Stéphanie. Kao jedini sin kneževskog para, od rođenja do nasljeđivanja monegaškog trona nosio je titulu nasljednog kneza od Monaka.

Završio je Srednju školu Albert I i zatim se upisao na koledž Amherst u Massachusettsu, gdje je studirao političke nauke, ekonomiju, muziku i englesku književnost. U mladosti je bio uspješan sportist; učestvovao je na svim Zimskim olimpijskim igrama od 1988. do 2002. godine.

Regentstvo uredi

Dana 7. marta 2005. godine Albertov otac je primljen u bolnicu i ubrzo smješten na intenzivnu njegu. Dana 31. marta monegaška palača objavila je da će Albert, nasljedni knez od Monaka, preuzeti dužnosti regenta i obavljati suverenske dužnosti koje njegov otac više nije bio u mogućnosti ispunjavati.

Kako se zdravlje ostarjelog kneza sve više pogoršavalo, pitanje Albertovog zakonskog potomstva je postajala javna i politička briga. Statut Monaka davao je pravo na tron samo zakonskim potomcima prethodnog kneza - Rainierova sestra je tako izgubila pravo na nasljedstvo čim je njen brat preuzeo tron. [1] Ako bi tron naslijedio Albert i umro bez zakonskog potomstva, prema tom zakonu izumrla bi dinastija Grimaldi i Monako bi prestao biti nezavisna kneževina - postao bi francuski protektorat. Statut jeste, međutim, dozvoljavao knezu da usvoji nasljednika, ali tek nakon što knez navrši pedeset, a posvojenik 21 godinu. Ovaj zakon ukinut je 2. aprila 2005. godine i donesen je Kneževski zakon 1.249, koji omogućava braći i sestrama kneza da ga naslijede ukoliko on nema djece, po pravilu primogeniture, s tim da braća imaju prednost nad sestrama. [2] U oktobru 2005. godine ovaj zakon je postao važeći, kada ga je priznala Francuska. Novi zakon vratio je Albertove sestre i njihove potomke u nasljedni niz, ali je onemogućio Albertu da posvoji nasljednika.

Vladavina uredi

Albertovo regentstvo je trajalo jedva sedmicu dana; knez Rainier III umro je 6. aprila 2005. godine i 47-godišnji Albert je postao knez Monaka. Nakon tri mjeseca tradicionalnog perioda tugovanja za umrlim monarhom, 12. jula 2005. godine Albert je proglašen monarhom, a Albertova vladavina službeno je započela nakon mise održane u katedrali Saint Nicholas. Dana 19. novembra 2005. godine Albert je formalno ustoličen u ceremoniji kojoj su prisustvovale njegove sestre, tetka i sestrići, zajedno sa nekoliko članova šire rodbine i stranih kraljevskih poslanika.

Pitanje braka i nasljednika uredi

Knez Albert II nije oženjen i nema zakonske djece koji bi mu bili nasljednici. Iako je privukao dosta pažnje svojim vezama sa poznatim glumicama i modelima, njegova odluka da se ne ženi dovela je do sumnji da je princ homoseksualac. Knez ove navode odlučno opovrgava i već je priznao očinstvo dvoje vanbračne djece, nakon što su njihove majke to uspješno zatražile sudskim putem.

Sve dok knez Albert II ne dobije dijete iz braka, njegova starija sestra Caroline, supruga princa od Hanovera, ostaje presumirana nasljednica.

Reference uredi

Eksterni linkovi uredi