Alam Ara (hindi: आलम आरा, urdu: عالم آراء , doslovno: Ukra svijeta) je indijski crno-bijeli film snimljen 1931. godine u režiji Ardeshira Iranija, poznat kao prvo zvučno ostvarenje u historiji indijske kinematografije.[1][2]

Alam Ara
kino-poster
RežijaArdeshir Irani
ScenarioJoseph David
Munshi Zaheer (urdu)
UlogeMaster Vithal
Zubeida
Jilloo
Sushila
Prithviraj Kapoor
MuzikaFerozshah M. Mistri
B. Irani
FotografijaWilford Deming
Adi M. Irani
MontažaEzra Mir
StudioImperial Movietone
Datum(i) premijere
14. 3. 1931 (1931-03-14)
Trajanje124 min.
Zemlja Britanska Indija
Jezikhindi

Radnja se temelji na parsi drami koju je napisao Joseph David i prikazuje suparništvo između dviju kraljevskih supruga u fiktivnom kraljevstvu Kumarpur. Naslovna protagonistica, koju tumači Zubeida, je prognana kćer kraljevog premijera koja mora živjeti među putujućim zabavljačima. Irani je inspiraciju za film pronašao u američkom (djelomično zvučnom) filmu Show Boat, ali je također bio motiviran željom da snimi prvi indijski zvučni film. U tu je svrhu otputovao u London kako bi se u tamošnjim studijima što bolje upoznao s najnovijim tehnikama. Alam Ara je na kraju postigao ogroman uspjeh, a što se često tumači time što je Irani inzistirao na velikom broju muzičkih brojeva. Zbog toga se ovaj film smatra začetnikom filmi muzike u Indiji, kao i Bollywooda.

Irani je kasnije setove filma "reciklirao" za film Kalidas snimljen na telugu i tamilskom jeziku.

Danas ne postoji nijedna sačuvana kopija, te se smatra izgubljenim.

Uloge uredi

Reference uredi

  1. Goddard, John. "Missouri Masala Fear not, St. Louisans: You don't need to go to Bombay to get your Bollywood fix" Riverfront Times, St. Louis, Missouri, 30 July 2003, Music section.
  2. Gokulsing, K.; Wimal Dissanayake (2004). Indian popular cinema: a narrative of cultural change. Trentham Books. str. 24. ISBN 1-85856-329-1. 

Vanjske veze uredi