Al-Mutawakkil ʻAlā Allāh Jaʻfar ibn al-Muʻtasim (arapski المتوكل على الله جعفر بن المعتصم) (mart 822 – 11. decembar 861) bio je abasidski kalif koji je vladao iz Samare od 847. do 861. i koji se često naziva posljednjim velikim abasidskim kalifom.

Al-Mutawakkil
المتوكل على الله جعفر بن المعتصم
Vladavina 847–861
Prethodnik al-Wathiq
Nasljednik al-Muntasir
Puno ime Al-Mutawakkil ʻAlā Allāh Jaʻfar ibn al-Muʻtasim
Dinastija Abasida
Otac al-Mu'tasim
Majka Shuja (Perzijka)
Rođen/a mart 822.
Umro/la 11. decembar 861
Religija islam

Bio je sin kalifa al-Mu'tasima, a na mjesto kalifa je došao naslijedivši svog brata al-Wāthiqa. Vladavinu mu se obilježili uspjesi na vanjskom planu, pogotovo u borbi protiv Bizantinaca kojima je tada osvojena Sicilija. Na unutrašnjem planu je intenzivirao graditeljsku djelatnost, te je sagradio Veliku džamiju u Samari. Također je pokazivao veliki interes za religijska pitanja, te je nakon dvije godine vladavine ukinuta Mihna, odnosno religijska policija koju je njegov prethondik uveo u nastojanju da silom nameće ortodoksno mutalizitsko tumačenje islama. S druge strane je šijitskog imama Ali al-Hadija doveo u svoju palaču i stavio u kućni pritvor, a također je naredio uništenje Husejn ibn Alijevog groba u Karbali. Dhimmijima (nemuslimanima) je, pak, zapriječio pristup državnoj upravi i natjerao da nose posebnu odjeću kako bi se razlikovali od muslimana.

Al-Mutawakkil se uglavnom oslanjao na turske vojnike. Njihovo nezadovoljstvo je izazvao pogubivši njihovog komandanta. Zbog toga ga je ubio jedan turski vojnik. Njegova smrt je započela period nestabilnosti i građanskih ratova poznat kao anarhija u Samari.

Naslijedio ga je sin al-Muntasir, a još dva sina - al-Mu'tazz i al-Mu'tamid su vladali kao kalifi.

Reference uredi

Literatura uredi

Vanjske veze uredi

Al-Mutawakkil
Rođen/a: 821 Umro/la: 861
Sunitske titule
Prethodi:
Al-Wathiq
Kalif islama
847–861
Slijedi:
Al-Muntasir