Al-Mustain I (arapski: أبو أيوب سليمان بن محمد بن هود الجذامي المستعين‎, Abū Ayyūb Sulaymān ibn Muḥammad ibn Hūd al-Juḏāmī al-Mustaʿīn; ? - 1047/49) bio je maurski vladar taifa Leride od 1031. te Zaragoze od 1038. do smrti, poznat kao osnivač dinastije Banu Hud (Hudidi).

Al-Mustain I
vladar Zaragoze
Vladavina 1039–1049
Puno ime Sulayman ibn Hud al-Judhami
سليمان "المستعين بالله" بن هود
Prethodnik Abd Allah
Heir apparent Ahmad al-Muqtadir
Nasljednik Ahmad al-Muqtadir
Kraljevska kuća Banu Hud

Karijeru je započeo u službi Kordopskog Kalifata, te je kao mladić služio u vojsci znamenitog vezira Almanzora. Kada se Kalifat počeo raspadati uslijed dinastijskog građanskog rata, iskoristio je priliku da od kalifa Hišama III ishodi mjesto qadija (guvernera i suca) Leride na sjeveroistočnoj granici. Tamo je nakon kolapsa Kalifata brzo svoje diplomatske vještine stekao da lavira između novostvorene Taife Zaragoze i krščanskog vladara Sancha III od Navare.

Godine 1038/39. je uspio svrgnuti tudžibidske vladare Zaragoze i uspostaviti vlastitu dinastiju. Poslije se našao u sukobu sa Taifom Toledo i započeo politiku oslanjanja na kršćansku Kraljevinu Kastilju kojoj je plaćao parias (danak). Nakon smrti mu se država, koju je podijelio među petoricom sinova, privremeno raspala, ali ju je 1051. uspio ponovno ujediniti sin Ahmad al-Muqtadir.

Literatura uredi