Aḥmad al-Musta‘li (arapski: أحمد المستعلى‎) (u. 1101) je bio deveti kalif Fatimidskog kalifata, koji je vladao od 1094. do smrti. Njegova kratka vladavina je imala značajne posljedice za historiju Bliskog Istoka i historiju islama.

Kalifom ga je učinio uticajni regent al-Afdal Shahanshah, koji će biti de facto vladar za vrijeme njegove vladavine. Zakoniti nasljednik je bio njegov stariji brat Nizar, ali je otpor njegovih pristaša brzo slomljen a Nizar zatočen do kraja života. Taj je događaj, međutim, izazvao šizmu među ismailitima; dio koji je smatrao Nizara zakonitim kalifom se sklonio u Perziju pod seldžučkom vlašću te osnovao sektu nizari, koji će kasnije postati poznati i kao hašišini ili asaseni.

Slabost Fatimida su, između ostalih, iskoristili križari koji su 1096. otpočeli veliki pohod s ciljem da od muslimanske vlasti oslobode Svetu Zemlju. Tokom njega su Fatimidi izgubili brojne teritorije na obali Levanta, ali i sveti grad Jeruzalem, koji je 15. jula 1099. pao nakon križarske opsade. Nakon toga su na Levantu osnovane križarske države.

Al-Mustaali se od svojih sljedbenika, poznatih kao mustaali, smatrao 19. ismailitskim imamom. Naslijedio ga je sin Al-Amir za čije vladavine će se mustaali dodatno raskoliti na sekte hafizi i taiyabi.

Prethodi:
Abū Tamīm Ma‘add al-Mustanṣir bil-Lāh
Fatimidski kalif
1094–1101
Slijedi:
al-Amir bi'Aḥkāmi l-Lah