Al Mukala (arapski: المكلا) je glavni grad jemenske muhafaze (pokrajine) Hadramaut, obalnog područja u južnom dijelu Jemena na obalama Adenskog zaljeva. Udaljena je oko 480 km (300 km) istočno od Adena i glavna je luka u Hadramautu, najvećoj pokrajini u Jemenu.

Al Mukala
المكلا
Pogled na Al Mukalu
Pogled na Al Mukalu
Pogled na Al Mukalu
Koordinate: 14°32′N 49°08′E / 14.533°N 49.133°E / 14.533; 49.133
Država  Jemen
Stanovništvo (2006)
 - Grad 190 000[1]
Karta
Al Mukala na mapi Jemena
Al Mukala
Al Mukala

Historija uredi

Mukala je osnovana 1035 godine,[2] kao ribarska luka na obalama Indijskog oceana. Mukala se u prošlosti zvala Cane ili Džana (Qana), to je bila važna trgovačke luka za promet između Indije i Afrike, za proizvode iz zaleđa, a najviše tamjan koji se proizvodio u zaleđu grada.[3] Al Mukala je tokom historije bila glavni grad Sultanata Kuvaiti Država Hadramauta (Qu'aiti Sultanat Shihr and Mukalla) sve do 1967 godine, kada je postala dijelom nove države Južni Jemen. Sultanat Kuvajti Hadhramaut bio je dio Južnoarapskog Protektorata sve do tog ujedinjenja. Za vrijeme Sultanata Kuvaiti, sjedište Britanskog guvernera bila je Al Mukala.

 
Utvrda Kasr al-Guvajz iznad Mukale

Mukala je tek 1977. povezana sa obalnom cestom, koja vodi do Adena, najvećeg grada u regiji.

Privreda današnje Mukale, temelji se na ribarstvu i preradi ribe, kožarskoj industriji, duhanskoj industriji brodogradnji i prihodima od velike morske luke. Za jakih monsunskih vjetrova, od juna do septembra, luka Mukala postaje vrlo problematična, pa brodovi radije koriste sigurniju luku Burum koja se nalazi 30 km jugozapadno.[2]

Izvori uredi

Vanjske veze uredi