Al-Malik al-Rahim

Al-Malik al-Rahim Abu Nasr Husrau Firuz (? - 1058/1059) bio je bujidski emir Iraka koji je vladao od oktobra 1048. do 1055. godine.

Rodio se kao sin Abu Kalidžara. Nakon očeve smrti je preuzeo vlast u Bagdadu i pokušao uspostaviti vlast nad svim nekadašnjim bujidskim teritorijama. U tome ga je spriječio brat Abu Mansur Fulad Sutun koji je zauzeo Fars. Abu Nasr je potom zaratio protiv brata i zauzeo Širaz, ali se morao vratiti u Bagdad zbog sukoba između turkijskih i dejlamitskih kontingenata u svojoj vojsci. U međuvremenu je okončana bujidska vlast nad današnjim Omanom. Godine 1051/1052. je ipak uspio osvojiti Širaz, poraziti Abu Mansura i kao guvernera postaviti svog brata Abu-Sada Husrau-šaha.

Međutim, godine 1053/1054. je izgubio Širaz, koga je Abu Mansur ovaj put zauzeo kao vazal seldžučkog vladara Togrula. Seldžučki vođa je ubrzo nakon toga odlučio okončati bujidsku vlast nad Irakom. Godine 1055. je otišao na hadž u Meku, a pri povratku došao u Bagdad i obećao da će voditi rat protiv fatimidskih ismailitskih kalifa. Abasidski kalif je nakon toga propisao da se Togrulovo ime počne govoriti u molitvama. To je Abu Nasr shvatio kao signal da Togrula mora prihvatiti kao svog sizerena.

Međutim, samo nakon nekoliko dana su se bagdadski građani zbog pljačke okrenuli protiv Togrula i Seldžuka. Togrul je Abu Nasra pozvao u svoj šator da pregovaraju o tome. Tamo je na prevaru zarobljen. Umro je u iranskom gradu Raju.

Literatura uredi

Prethodi:
Abu Kalidžar
Bujidski emir (u Iraku)
1048–1055
Slijedi:
nitko