Al-Dahak ibn Kejs al-Šejbani

(Preusmjereno sa stranice Al-Dahhak ibn Qays al-Shaybani)

Al-Dahak ibn Kejs al-Šejbani (Al-Dahhak ibn Qays al-Shaybani; ? - 746) bio je haridžitski vođa koji je podigao veliki, ali bezuspješni ustanak protiv omejadskog kalifa Marvana II.

Ustanak je izbio zahvaljujući metežu u koje je Kalifat zapao nakon smrti kalifa Hišama 743. Tako su se u nepune dvije godine izmijenila tri kalifa - Al-Valid II, Jezid III i Ibrahim ibn Abd al-Malik, prije nego što je krajem 744. na prijestolje zasjeo Malik. Njegovu vlast, međutim, od samog početka potkopavali sukobi među njegovim guvernerima. Jedan od njih su u današnjem Iraku iskoristili haridžiti na čelu sa Sa'id ibn Bahdalom koji su digli ustanak. Sa'id je umro od kuge, pa ga je naslijedio Dahak.[1][2] Dahak se ispočetka pokazao uspješnim vođom; porazio je omejadske trupe, a njegovi sljedbenici su ga proglasili kalifom. U jednom trenutku je uspio natjerati omejadskog princa Ibn Umara da ga u augustu 745. prizna za kalifa; kod njega je utočište pronašao i popularni general Sulejman ibn Hišam.

Međutim u ljeto 746. Marvan je krenuo u protuofenzivu i porazio haridžite kod al-Ghazza u Kafartuti. Tada je Al-Dahak poginuo. Marvan je sljedeće godine uspio očistiti posljednje džepove otpora u Perziji, ali je njegovu oslabljenu vlast ipak srušio ustanak koji je nešto kasnije izbio u Horasanu.

Reference uredi

  1. Veccia Vaglieri (1991), p. 90
  2. Hawting (2000), p. 100

Izvori uredi