Abu-Rajhan Biruni

(Preusmjereno sa stranice Al-Biruni)

Abu-Rajhan Biruni (perz. ابوریحان بیرونی), perzijski astronom, matematičar, fizičar, geograf i filozof. Rođen je 973. godine u blizini Kjata, glavni grad Horezma (današnji Uzbekistan). Umro je 1048. godine. Studirao je jezike, islamsko pravo i mnoge druge naučne oblasti. Astronomijom se počeo baviti već sa sedamnaest godina. Jedan krater na Mjesecu je dobio ime po njemu.

Život uredi

Biruni je bio jedan od najvažnijih enciklopedista svog vremena. Iako je bio veoma bogat, posvedio se pronalaženju znanja. Cijelo vrijeme provodio je izučavajući razne naučne discipline. Nije bio samo astronom i matematičar, nego se bavio i fizikom, zemljopisom i mnogim drugim znanostima. Za vrijeme vladavine kralja Mahmuta od Gaznija, više puta je sa njim putovao u Indiju zbog znanstvenih istraživanja. Tamo je izučavao indijski jezik, a pamti se i kao prvi musliman koji je izučavao indijsku religiju i filozofiju.

Radovi uredi

 
Birunijeva ilustracija pomračenja mjeseca

Astronomija uredi

U području astronomije je učinio jako mnogo. Raspravljao je o rotaciji Zemlje i kretanjima planeta u svemiru. Tvrdio je da se planete kreću. Ta tvrdnja je tek kasnije priznata i to dugo nakon njegove smrti. Izračunao je udaljenost između pojedinih zvijezda. Nacrtao je pomračenja, a pomračenje Mjeseca je koristio da izračuna razliku dužina na površini Zemlje. Na ovaj način je egzaktno izračunao daljinu između dva mjesta u današnjem Iranu.

Matematika uredi

U matematici je Biruni opisao geometrijsku trigonometriju.

Geografija uredi

U području geografije je relativno tačno izračunao obim ekvatora, napravio je prvi globus i predstavio podlogu za računanje daljine između mjesta.

Fizika uredi

Kada je riječ o fizici, Biruni ima svoje zasluge i na ovom polju. Ovdje je poznat po izračunavanju specifične težine dragog kamena i metala.

Filozofija uredi

U filozofiji se bavio Aristotelovom logikom. Dopisivao se sa Ibn Sinom što je bilo značajno za razvoj dijalektičke misli.

Djela uredi

Spisi njegovog stvaralaštva nalaze se u biblioteci Mervove džamije. Njegova najpoznatija djela su:

  • El-Kanunul-Mesud (knjiga iz područja astronomije, matematike i drugih znanosti)
  • Et-Tefhim fi awetis-sina'atit-tendžin (Uvod u astronomiju)
  • Kitabul-Hind (knjiga koja opisuje indijsku kulturu, religiju i jezike)
  • El-Asarul-bakije fil-umemil-kali' (Zaostavštine prijašnjih nacija)
  • Kitabus-saide (Knjiga apoteke)

Vanjske veze uredi