Akvilija Severa

Julija Akvilija Severa (Iulia Aquilia Severa, 3. vijek) bila je rimska carica, odnosno druga i četvrta supruga cara Elagabala.

Iulia Aquilia Severa na kovanici kojom se slavi boginja Konkordija.

Prije udaje za Elagabala je bila vestalka. Elagabal se radi nje 220. razveo od svoje supruge Julije Paule, a vjenčanje je izazvalo sablazan u Rimu, s obzirom da su se vestalke smatrale djevicama, odnosno bile dužne održavati celibat pod prijetnjom kazne zakopavanjem pod zemlju. Navodi historičara sugeriraju da je Elagabalov motiv bio religijske prirode; on se time kao sljedbenik sirijskog boga sunca El-Gabala nastojao povezati sa rimskom boginjom Vestom, odnosno vjenčanje je predstavljalo simbolički brak orijentalnog i rimskog božanstva.

Bez obzira na to, rimska javnost je bila toliko razgnjevljena da je Elagabalova baka Julija Meza uspjela svog unuka nagovoriti da se 221. razvede od Akvilije i oženi za mnogo "prikladniju" suprugu Aniju Faustinu. Međutim, taj brak nije potrajao; Elagabal ju je već nakon nekoliko mjeseci ostavio te se vratio Akviliji, koja je sa njime ostala do njegovog ubistva 222.

Antički izvori su nejasni i nepouzdani o tome kakva je, zapravo, bila priroda Elagabalovog i Akvilijinog odnosa. Prema nekima je ona kao uzorna vjernica brak smatrala svetogrđem i u njega ušla protiv svoje volje, a u nekima je čak bila žrtva Elagabalovog silovanja. Prema drugim izvorima Elagabala uopće nije zanimala u seksualnom smislu, s obzirom da je bio homoseksualac ili biseksualac, a Kasije Dion navodi da je imao ozbiljnju vezu sa svojim kočijašem Hijerkolom nego sa ijednom od svojih supruga.

Kraljevske titule
Prethodi:
Julia Cornelia Paula
-
Annia Faustina
Carica Rima
220-221; 221-222
Slijedi:
Annia Faustina
-
Sallustia Orbiana