Punjiva baterija

(Preusmjereno sa stranice Akumulator)

Punjiva baterija, sekundarna ćelija ili arhaično akumulator, je vrsta električne baterije koja se može prazniti i puniti više puta, za razliku od jednokratne ili primarne baterije, koja u potpunosti isporuči napon i baca se nakon upotrebe.

Uobičajen punjač za punjive AA i AAA baterije
Akumulator za kola

Punjiva baterija je sposobna da vrši dvostruko pretvaranje energije. Moguće je pretvarati električnu energiju u hemijsku, što se smatra punjenjem, jer se tada vrši uvećanje potencijalne energije akumulatora. Međutim, moguće je vršiti i pretvaranje hemijske energije u električnu, kao i kod svake baterije, priključenjem električnog potrošača na polove, kada akumulator proizvodi električnu energiju i predaje je električnom kolu.

Akumulator se sastoji od jedne ili više ćelija koje imaju dve elektrode (katodu i anodu) koje su uronjene u elektrolit. Jedna ćelija olovnog akumulatora daje napon od približno 2 V, a serijskim povezivanjem ćelija dobija se akumulatorska baterija nazivnog napona koji odgovara broju ćelija pomnoženim s naponom jedne ćelije. Na primer, za nazivni napon od 12 V potrebno je spojiti 6 ćelija od 2 V serijski.

Najpoznatiji i najčešće prisutni u praksi su olovni i alkalni.

Punjive baterije spadaju u sekundarne elektro-hemijske izvore električne energije (reverzibilne), i mogu više puta pretvarati hemijsku u električnu energiju i obrnuto (mogu se puniti i prazniti). Za razliku od njih, nepunjiva baterija spada u primarne izvore električne energije, jer samo pretvara hemijsku energiju u električnu i ne može se puniti (proces nije reverzibilan).

Opasnosti uredi

Pošto se u akumulatorima nalaze hemijska jedinjenja opasna po ljudski organizam i životnu sredinu potrebno je obratiti pažnju pri rukovanju sa njima. Treba voditi računa da naročito mala deca ne dođu u kontakt sa akumulatorima jer je opasno ako hemikalije prsnu u oči ili u organe za disanje i varenje jer može doći do opekotina, gušenja i trovanja. Posle upotrebe (neispravne) akumulatore ne treba bacati na smetlište ili u prirodu već ih treba prikupljati i reciklirati kako se ne bi zagađivala voda i zemljište (životna sredina).

Spoljašnje veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Rechargeable batteries
 Potražite izraz Akumulator u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.