Ako i samo ako

Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Ako (razvrstavanje).

U matematici, filozofiji i logici, i na svim tehničkim poljima koje od njih zavise, akko je najstandardnija skraćenica u srpskohrvatskom jeziku za „ako i samo ako“. Iako je „P akko Q“ najčešća varijanta, može se još i reći „P je potreban i dovoljan uslov za Q“ ili „P samo ukoliko Q“

DefinicijaUredi

Ekvivalencija redom iskaza p i q je iskaz "p akko q", u oznaci  , koji je tačan ako i samo ako su ili oba iskaza tačna ili oba iskaza netačna.

NotacijaUredi

Najčešće korišćeni simboli su „⇔“, „↔“ i „≡“.

DokazivanjeUredi

Najčešće korišćeno dokazivanje da je „P akko Q“ je okolnim putem, tj dokazivanjem da „je P ako Q“ i da „je Q ako P“. Dokazivanje ova dva para je i najlogičniji poredak, jer je (uglavnom) teško dokazati istovremeno ovaj dvosmerni izraz. Još jedan način bi bio dokazati disjunkciju, tj. „(P i Q) ili (ne P i ne Q)“.

Poreklo skraćeniceUredi

Skraćenica „iff“ (za engleski izraz „if and only if“) se prvi put pojavila 1955. u knjizi Džona Kelija Opšta topologija.

Razlike između „ako“ i „akko“Uredi

Razlika će najjednostavnije biti pokazana na primeru.

  1. Petar će jesti puding ako je on od čokolade.
  2. Petar će jesti puding akko (ako i samo ako) je on od čokolade.

Prva rečenica nam govori da će Petar jesti puding od čokolade, ali, ona nam nipošto ne govori da on neće jesti puding ukoliko je on od npr. vanile. U principu, prva rečenica nam ne govori da li će Petar jesti neku drugu vrstu pudinga, samo da će ga jesti ukoliko je od čokolade.

Druga rečenica nam jasno daje do znanja da je jedini puding koji bi Petar jeo, onaj od čokolade (i nijedan drugi).